Üle-eelmisel nädal teatas Putin senise peaministri Mihhail Fradkovi mahavõtmisest ja tundmatu Viktor Zubkovi nimetamisest uueks valitsusjuhiks. Pärast seda on Moskva ajakirjandus spekuleerinud selle üle, et ameti kaotab näiteks asepeaminister ja veel kevadel ka presidendikandidaadiks peetud Dmitri Medvedjev ning valitsusse võib naasta lääne lemmik, Boriss Jeltsini aegne majandusreformaator, praegune Vene elektrimonopoli juht Anatoli Tšubais.

Tegelikult midagi nii huvitavat ei juhtunud. Lahkuma pidi vaid kolm ministrit, kellest kõige tuntum ja mõjukam oli majandusminister German Gref. Samas ülendas Putin asepeaministriks rahandusminister Aleksei Kudrini, kes on viimastel aastatel suhteliselt edukalt suutnud ellu viia konservatiivset finantspoliitikat.

Grefi soolo lõpp

Grefi minek polnud päris ootamatu, sest ta erines paljudest ministritest oma lääneliku hoiaku ja parempoolsete seisukohtadega. Samas oli tal valitsuses ka märkimisväärne mõju.

Nagu kirjutas ajaleht Gazeta, võis Gref endale Fradkovi valitsuses lubada peaaegu kõike: korraldada skandaale reformide vastu, mis tema meelest polnud mõttekad, üritada läbi suruda ideid, mis paljudele ministritele ei meeldinud, või toetada panku, mis olid sattunud võimu silmis ebasoosingusse.

Erinevalt vanast valitsusest on ministrite hulgas kaks naist, neist üks on uus majandusminister Elvira Nabiullina, kes on samuti reformimeelne ja tuntud eduka administraatorina. Vene valitsusse kuulub nüüd ka abielupaar: energeetikaministri Viktor Hristenko abikaasa Tatjana Golikova juhib sotsiaalministeeriumi. Kabinetis on veel teinegi paar lähisugulasi – peaminister Zubkovi väimees, Putini usaldusalune Anatoli Serdjukov jäi edasi kaitseministriks. Senine presidendi eriesindaja Põhja-Kaukaasias Dmitri Kozak sai regionaalministriks.

President lasi oma esinemist kaua oodata

•• Arvatust väiksemaid ministrivahetusi põhjendasid politoloogid sellega, et detsembri algul toimuvatel riigiduuma valimistel on mitu ministrit võimuparteide Ühtne Venemaa ja Õiglane Venemaa nimekirja eesotsas. Parteidele oleks mõjunud halvasti, kui nende tuntuimate poliitikute tiitli ette käiks eesliide “eks” või oleksid nad hoopis tööta.

•• Paljud eksperdid usuvad, et suuremad muutused tulevad Vene valitsuses just pärast duumavalimisi, kui Putin paneb kokku meeskonna oma järeltulija jaoks. Teised märkisid, et Putin jättis juba praegu valitsusse kõik need ministrid, kes suudavad tagada tema poliitika jätkumise ka pärast tema ametist lahkumist.

•• Seda, et praegused muutused  ei pruugi olla eriti tähtsad, andis mõista riigipea käitumine. Nimelt saabus Putin valitsuse uue koosseisu kinnitamiseks oma Sotši residentsist Moskvasse juba esmaspäeva hommikul.

•• Kuid ta vaikis kogu päeva ja nimetas valitsuse ametisse alles hilisõhtul. Ja isegi kaamerate ees pikendas Putin avalikkuse piinu, rääkides kõigepealt hoopis uuest pensioniseadusest.