Jutud presidendikandidaatidest Sergei Ivanovist ja Viktor Zubkovist võib ilmselt unustada. Eile soovitas president Vladimir Putin järgmiseks riigipeaks esimest asepeaministrit, Gazpromi direktorite nõukogu juhti Dmitri Medvedjevit.

Ja kui nelja erakonna – Ühtse Venemaa, Õiglase Venemaa, Agraarpartei ja partei Kodanike Jõud –  esindajate eilne kohtumine vilja kandis, peaks Medvedjevist saama nende ühine presidendikandidaat 2. märtsi valimistel. Ühtse Venemaa kongress valib oma riigipeasoosiku järgmisel esmaspäeval ja äsjase valimisvõidu laineharjal ei tohiks nende kandidaadil olla raskusi tõusta presidendiks.

Medvedjevi nimi peaks pisut leevendama muu maailma etteheiteid, mis muutusid riigiduuma kampaania ajal üha teravamaks. FSB mõju ehk väheneb, kuid Gazpromi roll ainult kasvab, Peterburist tuleks aga juba teine riigipea järjest.

Samas on veel ennatlik loota, et Medvedjev distantseerib end Putini räigelt läänevastastest hoiakust. Senises kampaanias on kuuldud Dmitri Medvedjevi arvamusi vaid sotsiaalküsimustes, kõik välis- ja kaitsepoliitilised teemad olid jäetud Sergei Ivanovile.

Ivanovi oli viimasel ajal näha sageli Putini kaaslasena, samal ajal kui hiljutise valitsusremondi ajal serveeriti isegi oletusi, nagu oleks Medvedjev kerges ebasoosingus. Küsitlusfirma Levada Keskus andmetel oli Ivanovil avaliku arvamuse uuringutes kindlana tunduv edu nii Medvedjevi kui ka peaminister Viktor Zubkovi ees. Kuid ainuvalitseval võimuparteil saab olla vaid üks kandidaat.

Eksspioon Aleksandr Litvinenko mõrva järel oleks Ivanovi presidendiks tõstmine ilmselt toonud kaasa lääne meedia raevu KGB-FSB võimutsemise teemal. Zubkovil võib küll olla toetajaid endiste kolhoosnike ja sovhoosnike seas, kuid ka tema populaarsus pole hiilgav. Ühtse Venemaa liider Boriss Grõzlov rahuldub riigiduuma esimehe ja tegeliku niiditõmbaja kohaga.

Medvedjev contra eikeegi

Vastaskandidaatide nimekiri võib osutuda üsna lühikeseks. Kommunistid tulevad ilmselt uuesti välja Gennadi Zjuganoviga ja liberaaldemokraadid Vladimir žirinovskiga.

Nn liberaalse kandidaadina (mida Putini-meelses meedias kasutatakse sõimusõnana) on tahtnud valimistel üles astuda aga mitu isikut, Medvedjevi osalemine peaks nende võimalusi veelgi vähendama. Paremjõudude Liidu (Boriss Nemtsov) ja Jabloko (Grigori Javlinski) rivaliteet neile edu ei tõota.

Garri Kasparovi ja Mihhail Kasjanovi juhitavatel liikumistel ei õnnestunud end parteina registreerida, rahvaalgatusena esitatud kandidaatide puhul on keskvalimiskomisjon jätnud endale aga tõelise tsensorirolli. 

Haritlaste pere ainus poeg

•• Medvedjev on sündinud 14. septembril 1965 Leningradis (nüüdses Peterburis), tema isa Anatoli oli tehnoloogiainstituudis professor, ema Julia aga pedagoogikainstituudis õppejõud. Ta oli pere ainus laps.

•• Kogu tema karjäär alates Leningradi riikliku ülikooli õigusteaduskonna lõpetamisest 1987. aastal, on toimunud Peterburi endise meeri Anatoli Sobtšaki ja seejärel Putini kiiluvees. Ta abiellus 1989. aastal Svetlana Linnikiga, poeg Ilja sündis 1996.

•• Sobtšaki valimiskaotus 1996. aastal paiskas tema meeskonna laiali. Putin tõusis FSB juhiks, Medvedjev läks metsatööstusega seotud äritegevusse. 1999. aastal leiti talle koht Putini valitsusaparaadis.

•• 2000. aastal juhtis ta Putini valimiskampaaniat, 2003–2005 oli Medvedjev Putini kabinetiülem, seejärel kuni praeguseni esimene asepeaminister.  Aastatel 2000–2001 ja alates 2002. aastast juhib ta Gazpromi direktorite nõukogu.