Endiselt Moskvas mausoleumis hoitav Lenini surnukeha ei saanud sel aastal majanduslikel põhjustel uut kostüümi, aga vannitamist siiski ära ei jäetud.

Ajalehe Trud andmeil tehti Leninile kahe kuu jooksul tavapäraseid profülaktilisi hooldustöid, ja ehkki ta vajanuks juba ammu ka uut pintsakut, jäi ümberriietamine sedapuhku taas ära. 17 esimest aastat lebas Lenin mausoleumis frentšis, edaspidi aga tsiviilriietuses.

Uus pintsak on talle ette nähtud iga kolme aasta tagant, kuid isegi majandusbuumi ajal ei jagunud selleks rahalisi vahendeid – viimati vahetati tal riideid 2003. aastal.

Vladimir Iljitši lemmikkangast

Lenini hooldajad kurdavad, et raha jätkub vaevalt veel palsameerimiseks. „Riik pole 1992. aastast eraldanud kopikatki, kõik on Lenini mausoleumi fondi ja metseenide õlul,” rääkis ajalehele Juri Denissov-Nikolski, üks spetsialistidest, kes tegeleb surnukeha hooldamisega.

Lenini kostüüme on ajast aega valmistatud erilisest peenvillasest läikega kangast, mida Vladimir Iljitš olevat eelistanud ka oma eluajal. Kui profülaktiliste tööde ajal riideid ei vahetata, siis puhastatakse need siiski hoolikalt, kuna isegi vähene määrdumine võib säilituseksperimendi nurjata.

Keha ise läbis ka sel aastal biokeemilise töötluse ehk see pandi palsameerivasse vanni. Denissov-Nikolski sõnul võimaldab säärane unikaalne meetod hoida 1924. aastal surnud Leninit veel vaatamisväärsena kas või sada aastat.