Tegu on Benedictuse kaheteistkümnenda pastoraalse visiidiga, kus teda ootavad kümned tuhanded palverändurid, kuid ka kaks kogukonda, keda paavsti tegevus on tema nelja-aastase ametiaja jooksul ärritanud.


"Ma tulen teie juurde nagu rahupalverännakule," ütles paavst eile.


"Nii kiriklik kui poliitiline olukord Lähis-Idas on kõike muud kui kerge," vahendas Reuters kardinal Walter Kasperit. "Paavsti visiidi ajal võidakse tasakaal saavutada ühelt poolt Iisraeli ja juutide ning teiselt poolt peamiselt Palestiina alal elavate kristlaste vahel."
"Me peame õiglaselt kohtlema Palestiina kristlasi, kes ei ela kerget elu," märkis kardinal kohalike palestiinlastest kristlaste kohta, kes kannatavad tihti juutide ja muhameedlaste omavahelise vägivalla tõttu.


Mitmed analüütikud peavad paavsti visiiti tema ametiaja kõige olulisemaks visiidiks, kuna 2006. aastal Saksamaa visiidi ajal tsiteeritud Bütsantsi keisri repliik põhjustas muhameedlaste pahameele, ekskommunikatsiooni tühistamine holokausti eitanud Pius X Vennaskonna piiskopi suhtes ärritas tänavu aga juute.


Siiski on Iisraeli poliitikud kinnitanud, et paavsti visiit võib tugevdada juutide ja kristlaste omavahelist dialoogi. Iisrael on visiidi tõttu restaureerinud 9 miljoni dollari eest kristlaste pühapaiku.
"Me tahame, et Tema Pühadus tõstaks häält okupatsiooni, vägivalla, Iisraeli uusasumite ja teiste inimõiguste rikkumiste vältimiseks," ütles Jeruusalemma luteri piiskop Munib Younan. Jeruusalemmas elab 550 000 juuti, 250 000 muhameedlast ja 10 000 kristlast.
Paavsti päevakavas on ka Jeruusalemmas asuva holokausti muuseumi külastus, kuigi varem ringlesid meedias teated, et külastust ei toimu. Lisaks käib paavst Petlemmas, kus sündis Jeesus Kristus ja Naatsaretis, kus Kristus elas.


Iisraeli julgeolekujõud on paavsti visiidi tõttu käivitanud erioperatsiooni Valge Müts. Paavsti turvab tema visiidi ajal 80 000 julgeolekuametnikku, kelle seas on 60 000 politseinikku. Kokku oodatakse Iisraeli selleks ajaks vähemalt 20 000 palverändurit.


"Me hindame, et paavsti visiidi ajaks saabub 15 kuni 20 000 palverändurit," ütles Iisraeli turismiministeeriumi ametnik Rafi Ben Hur.
Visiidi käigus külastab paavst lisaks Iisraelile ka Jordaaniat ja Palestiina alasid. Jordaania pealinnas Ammanis külastab Benedictus XVI taas mošeed, et otsida lepitust muhameedlastega. Esimest korda külastas ta islami pühakoda Türgis kolm aastat tagasi.
Visiidi eelviimasel päeval toimub Naatsaretis pidulik missa, kus laulavad kolm kirikukoori: maroniidi, melkiidi ja ladina koorid.

Benedictusest saab kolmas paavst, kes Iisraeli külastab. Enne teda on Iisraelis käinud vaid Paulus VI 1964. aastal ja Johannes Paulus II 2000. aastal. Iisrael ja Püha Tool sõlmisid diplomaatilised suhted 1994. aastal.