Sisserändajate hulga suurenemisse suhtuvad kõige suuremate reservatsioonidega maapiirkondade elanikud, selgus Soome ajalehe Helsingin Sanomat tellitud ja Gallupi läbi viidud uuringust. Samuti leidub töölisklassi hulgas rohkem suurema sisserände vastaseid kui pooldajaid. Sugude lõikes suhtuvad mehed immigrantidesse negatiivsemalt kui naised.

Kõige positiivsemalt suhtuvad sisserändajatesse 25. eluaastast nooremad inimesed, tudengid, kõrgematel kohtadel teenivad valgekraed ning pealinna Helsingi ümbruse elanikud.

"Nad on avatumad ning on muidu ka rohkem välismaalastega kokku puutunud," kommenteeris Soome Gallupi uuringujuht Juhani Pehkonen asja Helsingin Sanomatele.

Veel septembris pooldas rohkemate sisserändajate maale lubamist 55 protsenti küsitletutest, kuid praeguseks on pooldajate osakaal langenud 45 protsendile. Samal ajal on sisserännu kasvu vastaste hulk kasvanud 39 protsendilt 44 protsendile, samuti on rohkem neid, kelle seisukoht on ebakindel.

Poliitiliste eelistuste järgi on nõus rohkem välismaalasi nägema roheliste, niinimetatud punarohelise vasakpoolse Vasemmistoliitto ja praegu valitsusse kuuluva paremtsentristliku Koonderakonna (Kokoomus) pooldajad.

Võõramaalaste vastu sõna võttev erakond kasvatab toetust

Kõige vähem sallivad immigrante selgesti eristuva rühmana rahvuspopulistliku erakonna Põlissoomlased (Perussuomalaiset) pooldajad. Nišipartei Põlissoomlaste edu mullustel kohalike valimistel näitab, et erakonna mõju Soome ühiskonnas on tõusuteel.

Pehkose sõnul on suhtumine võõramaalastesse halvenenud pingeid üles kruvinud avaliku arutelu mõjul, teine oluline põhjus on majanduse ebakindel seisund. "Elame praegu läbi aega, mis kasvatab ettevaatlikkust," ütles Pehkonen.

Kuivõrd maailma majandus ei näita kriisist üle saamise märke, võib suhtumine välismaalastesse veelgi halveneda.

Uuringust selgus veel, et rahval pole selget arusaamist, kuidas suhtuvad immigratsiooni eri erakonnad. Pooled vastanutest ei osanud öelda, milliste erakondade tegevus võõramaalasi puudutavates küsimustes on olnud "hea ja õigesuunaline" ja milliste oma "liiga soosiv". Ainult Põlissoomlasi nägi rohkem kui kolmandik vastanuid "liiga välismaalastevastasena".