Perestroika-aegses Nõukogude Liidus ekstravagantsuse poolest tuntuks saanud, praegu 67-aastane Raissa Gorbatshova sõitis 26. juulil Münsteri ülikooli kliinikusse arstlikule läbivaatusele, sest tema tervis oli järsult halvenenud. Münster kliiniku arstid diagnoosisid prominentsel patsiendil leukeemia ehk valgeveresuse ning ta hakkab saama keemiaravi. Koos abikaasaga sõitis Münsterisse ka Mihhail, kes elab kohalikus hotellis ning käib naist iga päev haiglas vaatamas.

Raissa tervis on pidevalt halvenenud 1991. aasta augustiputshist alates, mil ta sai raske südameataki, kui vanameelsed kommunistid tema ja ta abikaasa valitsusresidentsi sulgesid.

Raissa haigus äratab suuremat tähelepanu Läänes, kus ta on endiselt suur täht, Venemaal meeldib ta aga vähestele. Ka Vene meedia ei pööranud tema haigusele suurt tähelepanu, samas kui Lääne ajakirjandus teema kohe üles võttis. Nii nagu ta abikaasa, nii ka Raissa nime seostavad venelased Nõukogude Liidu lagunemisega. Samuti mäletatakse siiamaani naise glamuurikust, mille poolest tema järglane, vaikne koduperenaine Naina Jeltsina sugugi välja ei paista. Tõsi küll, tollase trenditeadliku USA presidendiproua Nancy Reagani väitel polnud Raissa mitte rabavalt glamuurne, vaid talumatult labane.

Reuters/dpa/EPL