Gruusiale kuuluva, kuid Vene vägede kontrolli all oleva Lõuna-Osseetia elanikud nõudsid eile referendumil oma riigile iseseisvust.

Juba eile pärastlõunal kuulutasid Lõuna-Osseetia võimud, et iseseisvusreferendum ja samal ajal korraldatud presidendivalimised võib lugeda toimunuks. Hääletamas oli käinud 64 protsenti valijaist.

Hääletamistulemus on etteaimatav, enamik valimisjaoskondade ustel küsitletud elanikest teatas, et toetab lõplikku lahkulöömist Gruusiast, palju lisati ka seda, et järgmisena tuleks liituda Venemaaga.

1992. aastal hääletas Lõuna-Osseetia esimesel referendumil iseseisvuse poolt, kuid Gruusiaga peetud sõja (1991–1992) järel on piirkond suutnud Vene rahuvalvajate kaitse all de facto iseseisvana edasi eksisteerida.

Gruusia keeldub lubamast Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvumist, kuid lubab püsida rahumeelsel kursil. Vastusammuna Kosovo iseseisvuskõnelustele nõuab Moskva aga Lõuna-Osseetia referendumi tulemuste arvestamist.

Moskva toetusel eksisteeriva rahvusvaheliselt tunnustamata Transnistria elanike referendumil pooldati hiljuti omakorda Moldovast lahkulöömist.