Läti endine välisminister ja partei Teine Poliitika üks juhte Artis Pabriks kinnitas Eesti Päevaleht Online’ile, et tema partei mõistab üleeile Riias toimunud märuli hukka.

„Meie korraldatud demonstratsioon kulges rahumeelselt, aga pärast ilmusid välja mõned provokaatorid,” kirjeldas Pabriks, kuidas olukord väljus kontrolli alt.

„Me mõistame rahutused hukka. Rahutused nihutasid fookuse tegelikelt probleemidelt, kuid need probleemid jäävad alles,” selgitas Pabriks eile hommikul, seistes Riia vanalinnas seimihoone ees, mille fassaadi töömehed parasjagu harjaga sinna visatud munakoortest küürisid. „Nüüd hakkab valitsus toimepandud rikkumisi arutama. Fookus peaks jääma tegelikele probleemidele.”

„See oli nii, nagu üle-eelmisel aastal Eestis,” tõi Pabriks paralleeli. „Meie partei koduleht lõhuti küberrünnakuga ära. Selle tegijad olid tõelised professionaalid, seda tehti USA kaudu.”

Pisikesed munakivid Riia vanalinna kaunist sillutisest, mis eile õhtul politseinike kilpide pihta olid lennanud, olid hommikuks kenasti hunnikutesse laotud, seimi ees oli juba tööd alustanud ka mees, kes neid omadele kohtadele sillutises tagasi paigutas.

Rahva viha valitseva kriisi ja korra vastu avaldus kõige jõulisemalt Smilšu tänava keskel, kus mõnesaja meetri kaugusel nii Toomplatsist kui ka seimi hoonest. Seal asuvad nimelt strateegiliselt lähestikku Rīgas Balzamsi tootjate firmapood, Parex panga kontor, üks väiksem investeerimisfirma, Läti riigikassa, maksuamet ja rahandusministeerium ning lisaks üks juveelipood. Kõik need said kannatada: poode rüüstati, pankade ja riigiasutuste aknad löödi sisse, kuni märulipolitsei rahvahulga kilbiriviga tänavaid pidi vanalinnast minema vabadussamba juurde lükkas.

„Maailm muutub,” kuulutab reklaam Parexi katkilöödud aknal uljalt.

Juveelipood, mille lõhutud akende taga ja tühjade vitriinide vahel toimetas hommikul mureliku olekuga elegantses ülikonnas mees, kes rääkis vaheldumisi telefoni ja sama poe teenindajaga, kui saabub auto vineeriga, mida töömehed siis lõhutud akna mõõtu saagima hakkavad.

Samas võis näha üksikuid vereplekke tänaval – kumminuiaga kostitas politsei eriüksus rahvahulka vanalinna kitsastel tänavatel ohtrasti. Teisal vedeleb verine taskurätik, millega oli ilmselt üks nuiaga politseinikult pähe lahtise haava saanud meeleavaldaja pannud kamaka lund tee kõrvalt, et sellega verejooksu ohjeldada.

Kui inimesi tänava peal kõnetada ja midagi küsida, kipub nende jutt tihtipeale kalduma väga üldise tasandi asjadele, millest tavaliselt räägivad poliitikud. Räägitakse majanduskriisist, vajadusest põhiseadust parandada ja valitsemissüsteemi muuta.

„Meil on raske finantskriis,” ütles märulipolitseilt kumminuiaga vastu pead saanud Jānis kukla peal räti sisse mässitud jäätükki hoides, kui pärisin temalt toimuva kohta vahetult pärast seda, kui märulipolisei oli meeleavaldajate massi seimihoone esiselt tänavalt minema peksnud.
Tööpuudus, eriti noorte ja haritud noorte tööta kodus istumine on samuti paljude käegakatsutav mure, Läti venekeelsete lehtede veergudel kurdavad tänaval intervjueeritud inimesed, et oskusteta lätlane saab kergemini tööd kui oskaja venelane.

Sõnaga, rahutus paistab olevat tänavatel liikuvate inimeste peades ka rahulikel päevadel. Seimi laialisaatmise nõudmisi saadab lootus, et riiki pääsevad juhtima pädevamad inimesed. Ühtlasi tundub, et Lätis on käes tõsisema tänavapoliitika ajastu: väiksemaid miitingute üle on juba raske arvet pidada, küll avaldavad meelt kirjastajad käibemaksu tõusu vastu, politseinikud vallandamise vastu, vene keelt kõnelevad sundüürnikud igaühe õiguse eest eluasemele.

„Muuta tuleb kogu süsteemi. Meil pole tööstust ega eksporti. Minu 23aastasel pojal pole tööd,” ütles ka mäsule järgnenud hommikul vanalinna tööle suunduv Daina. Teisalt oli ta vägivaldsete mässajate suhtes kriitiline: „Arvatakse küll, et lätlased on rahumeelne rahvas, aga näe, ikka hakkasid lõhkuma!”

Zatlers ähvardab seimi laiali saata

•• Kui Läti parlament ei võta 31. märtsiks vastu põhiseaduse ja valimisseaduse muudatusi, saadab president Zatlers seimi laiali.
•• Eile Riia lossis toimunud pressikonverentsil esitas riigipea parlamendile ultimaatumi, nõu­des seimilt märtsi lõpuks kolme nõude täitmist. „Seim ja valitsus on kaotanud valijatega sideme. Praeguses olukorras ei saa me vastasseisuga jätkata,” ütles ta ajakirjanikele.
•• Esiteks nõutakse Zatlersi sõ­nul konstitutsiooniparandust, et rahvas saaks õiguse algatada seimi laialisaatmine. Nädala jooksul kavatseb president esitada parlamendile põhiseaduse muutmise uuendatud redaktsiooni.
•• Teiseks peab parlament muutma valimisseadust, nii et kaoks nn häälevedurite võimalus. See tähendab, et üks ja sama populaarne kandidaat pürgib seimi eri ringkondades samal ajal, viies parlamenti hulga juhuslikke inimesi, kes on ühiskonnale tundmatud, vahendas Delfi.lv. Lisaks tuleb presidendi meelest keelata saadikutel parteilise kuuluvuse vahetamine ühe parlamendikoosseisu jooksul.
•• Kolmandaks soovib president, et parlament moodustaks kiiresti järelevalvekomisjoni, kes hakkab kontrollima majanduse stimuleerimise plaani täitmist ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt saadud raha kulutamist.