Bill Gates kaotas küll aastaga 18 miljardit dollarit, kuid võttis tagasi maailma rikkaima inimese tiitli, sest mullu esirikkuriks saanud Warren Buffetti kaotus oli veelgi suurem – 25 miljardit. Sama paljust jäi ilma ka Carlos Slim, kuid säilitas siiski kolmanda koha.

Ajakirja Forbes iga-aastasesse dollarimiljardäride edetabelisse pääses seekord 793 inimest, 30 protsenti vähem kui mullu. Nimekirjast langes välja 373 inimest, neist vaid 18 siitilmast lahkumise tõttu. Siia jäänud „luuserid” peavad hakkama saama vähem kui ühe miljardiga.

Miljardäri staatuse säilitanud on aga enamasti palju vaesemad. Nende kollektiivne vara on ajakirja arvestuste kohaselt väärt 2,4 triljonit dollarit ehk kaks triljonit vähem kui aasta varem.

Mullu nimekirjas enim tõusnud Anil Ambani osutus sedapuhku suurimaks kaotajaks. Eelkõige firmade aktsiahinna kukkumise tõttu lendas tuulde 76 protsenti tema varast ehk 32 miljardit dollarit. Ambani on üks India 24 miljardärist, kellest kõik peale ühe on nüüd vaesemad kui aasta eest, 29 indialast kaotas miljardäri staatuse sootuks. Veelgi rohkem miljardäre – 55 – kadus Venemaal, kus nende hulk vähenes tooraine- ja aktsiahindade ning rubla kursi languse tõttu kahe kolmandiku võrra.

Kriisi ajal rikkaks

Forbesi edetabelisse on siiski pääsenud 38 uustulnukat ning kolm tegelast on suutnud oma vara kümnekohalise numbrini upitades taas nimekirja saada. Millega nüüdsel ajal varandust kasvatatakse? Uustulnukas on näiteks mehhiklane Joaquin Guzman Loera, kes on üks suuremaid USA turu kokaiiniga varustajaid. Miljardäride perre jõudsid ka Wang Chuanfu Hiinas ja John Paul Dejoria USA-s. Esimene neist hakkas elektriautosid müüma ning teine äritseb raskel ajal edukalt pesemisvahendite ja vägijookidega.