Remedia on Iisraeli ettevõte, kellele toodab spetsiaalset kosher-versiooni rinnapiimaasendajast Saksamaa firma Humana.

Tervishoiuministeeriumi erikomisjon lendas esmaspäeval Saksamaale, et uurida välja, kas Humana on süüdi ettevaatamatuses, kuritegelikus ettevaatamatuses või sabotaažis. Tervishoiuministeerium uurib ka võimalust korjata kaupluste lettidelt kokku kõik Remedia tooted.

Ekspertide hinnangul põhjustas laste surma asjaolu, et rinnapiimaasendajas ei olnud B1 vitamiini. Iisraeli testide käigus ei leitud seda vitamiini sojal põhinevas piimaasendajas, ehkki toote pakendil on selle sisaldus kirjas.

Humana teatas aga, et sõltumatud eksperdid tegid sojal põhineval imikute rinnapiimaasendajal teste, mille tulemused pole sellised, nagu olid Iisraeli laborite testitulemused. Ekspertide sõnul avastasid nad testide käigus, et toidus oli B1 vitamiin.

Tõenäoliselt vitamiini puudumine põhjustas kokku 20 imikul entsefalopaatia ehk ajuhaigustuse, kolm imikut sellesse ka surid.

USA New Yorgi võimud esitasid esmaspäeva õhtul ametliku hoiatuse, kus nad ei soovita inimestel kasutada Remedia tooteid. Nad soovitasid ka lapsevanematel, kes on toitnud oma imikuid soja-põhise toiduga, et nad viiksid lapsed kohesele läbivaatusele B1 vitamiini puudulikkuse suhtes.

Samas pole New Yorgi linnavalitsus saanud haiglatest teateid Remedia toiduga seotud juhtumite kohta.

Tel Avivi kohtule esitati esmaspäeval kaks hagi, milles ühes nõutakse Remedialt 1 miljardit seeklit (2,6 miljardit krooni) ja teises 115 miljonit seeklit (300 miljonit krooni) kahjutasu.

Tervishoiuministeeriumi hinnangul on viimase kuue kuu jooksul Remedia tooteid manustanud umbes 5000 last.