kaubandusorganisatsioonile WTO. Selgus, et samal ajal kui komisjon kinnitas euroliidule geneetiliselt muundatud organismide (GMO) ohutust, oli ta WTO-le esitatud seisukohtades olnud teisel arvamusel.

Euroopa Komisjon hoiatab oma WTO-le koostatud raportis, et muundorganismide osas on veel palju teaduslikult ebaselget. Samuti ei saa ettekande hinnangul praeguste teadmiste valguses väita, nagu ei põhjustaks geneetiliselt parendatud toiduained vähki ega allergiat.

Mürgile immuunsed umbrohud

Raport tõstab esile ka võimaluse, et umbrohud või putukad võivad muutuda immuunseks mürkide suhtes, mida taimed geneetiliste muundamiste tulemusena nende peletamiseks toodavad. Ühtlasi hoiatab komisjon, et muundatud taimed nagu raps või suhkrupeet võivad kergesti anda oma teadlaste sekkumisel saadud geenid edasi looduslikele taimedele.

Euroopa Liidu reeglite järgi tuleb Euroopa toiduohutus-agentuuri (EFSA) soovituste kohaselt kiita eraldi heaks iga muundatud taime ühisturule lubamine. Euroopa riikide suhtumine muundatud toitude ohutusse on lõhenenud ning nende turulelubamiseks peetavad hääletused lõpevad sageli patiseisuga, kus piisav hulk liikmesmaid pole ei lubamise ega keelamise poolt.

Komisjoni kinnitusel ei kiida nad heaks ühegi muundorganismi kasutamist, mille ohutuses ei olda absoluutselt veendunud. Rohelised tõstavad aga esile, et siiani pole lükatud tagasi ühtegi kaheksast taimeliigist, mille heakskiitmist on taotletud.

EL lubab rohkem teadlasi kuulata

•• Tõrjumaks süüdistusi muundorganismide kriitikameeleta turulelubamises, teatas komisjon eelmisel nädalal plaanist muuta nende heakskiitmisprotseduuri. Eeskätt on tegu kosmeetilise sammuga, mille tulemusena peab komisjon GMO-de heakskiitmist avalikkuse jaoks rohkem põhjendama.

•• Nii tuleb komisjonil kuulata rohkem ka riiklike teadusasutuste arvamust ning põhjendada detailselt, miks ta vastupidiselt nende soovitustele muund-organismi ikkagi heaks kiidab. Siiani on Euroopa Komisjon informeerinud liikmesmaid üksnes GMO-tooteid valmistavate kompaniide käest saadud andmete põhjal.

•• Euroopa Liidu GMO-sid puudutavad reeglid on ühed maailma karmimad. Veebruaris leidis WTO, et ühendus on rikkunud aastaid vabakaubandusreegleid, takistades põhjendamatult nende turulelubamist. Hiljutises küsitluses leidis aga kaks kolmandikku Euroopa Liidu kodanikke, et nad tunnevad muret muundtoidu ohutuse pärast.