Benedictus XVI on rõhutanud hoolivuse väärtustamist isiklikes suhetes ja kutsunud üles hoiduma relativismi tunnustamisest ega poolda tahtevabaduse taunitavaid vorme, vaieldes vastu eelkõige samasooliste abielu seadustamisele, mis jahendas mõneks ajaks diplomaatilisel tasandil Vatikani ja Hispaania suhteid. Paavsti otsusega keelati oma homoseksuaalsust propageerivatel seminaristidel õppida seminarides ja neid ei tohi ordineerida preestriks.

Benedictus XVI on püüdnud tänapäevast roomakatoliku kirikut kujutada senise traditsioonilisema vormiga võrreldes oikumeenilisemana, seda eriti oma mullu augustis toimunud visiidil Saksamaale ülemaailmsetele noortepäevadele, mil paavst külastas ka sünagoogi. Erimeelsustest ülesaamiseks loobus Benedictus XVI eelmisel kuul koguni “lääne patriarhi” tiitlist.

Lahendab erimeelsusi

Benedictus on katsunud lahendada ka roomakatoliku kirikus traditsionalistide ja progressiviste vahel tekkinud teoloogilisi erimeelsusi, kohtudes Pius X vennaskonna juhi Bernard Fellayga ja oma teoloogiliste vaadete pärast taunitud teoloogi Hans Küngiga. Oma seni ainsal konsistooriumil 24. märtsil pühitses paavst ametisse 15 uut kardinali.

Praegust paavsti on pidevalt võrreldud tema eelkäijaga, kuid selle võrdluse puhul tasuks arvestada tema vanust ja isikupära. Benedictus XVI on nüüd-seks jõudnud oma kohustustesse sisse elada ja seniste plaanide järgi ootab teda tänavu ees tegevusrohke aasta.

Paavst on õndsaks kuulutanud 31 isikut

•• Benedictus XVI sai tuntuks eelkõige oma eelkäija Johannes Paulus II õndsakskuulutamise protsessi algatamisega. Paavst on oma aastase ametiaja jooksul kanoniseerinud viis ja kuulutanud õndsaks 31 isikut, sealhulgas mõjuka piiskopi Clemens August von Galeni ja jutlustaja Charles de Foucauld’. Järgmine beatifikatsioon toimub 28. mail, kui õndsaks kuulutatakse Portugali jutlustaja Rita Amanda De Jesus.