Riigi tsiviilkaitseamet on oma veebikülje rahvast teavitanud, et maavärinaid pole võimalik ette ennustada ning tõenäosus, et selline loodusõnnetus Roomat tabab on väike, vahenas AP.

Ennustust, et 11. mail 2011. aastal tabab Roomat suur maavärin, omistab rahvas rohkem kui kolmkümmend aastat tagasi surnud iseõppinud seismoloogile Raffaele Bendandile.

Bendandi pärandiga tegeleva ühenduse Paola Lagorio esindaja sõnul pole aga sellisest ennustuse kohta ühtegi dokumentaalset tõendit. Tegemist on suure hooga ringlema läinud linnalegendiga.

Hoolimata sellest, et võimud üritavad rahvale mõistust pähe panna, teatavad mitmed Rooma lähistel asuvad turismitalud ja hotellid, et neile on tänaseks pealinnast ebatavaliselt palju kliente saabunud.

Ametnikud on süüdistanud ka meediat ning internetikommuune paanika külvamises.

Üks tarbijakaitseühendus on Rooma prokuratuuri juba esitatud avalduse, kus nõutakse maavärinapaanikat tekitanud meediaväljaannete vastutusele võtmist.

Riigi geofüüsika- ja vulkanoloogiainstituudi andmetel toimub Itaalias iga päev keskmiselt 30 maavärinat. Rooma seevastu asub piirkonnas, kus maavärina risk on üsna mõõdukas, erinevalt näiteks praktiliselt tervet riiki pikuti läbiva Apenniini mäestiku aladest.

Viimati värises Itaalias maa tõsisemalt 2009. aasta 6. aprillil, kui L’Aquila linna tabas 6,3 magnituudine maavärin, milles hukkus enam kui 300 inimest. Tookord oli värinat tunda ka 120 kilomeetri kaugusel asuvas Roomas, kuid mingit kahju linnale ei tekkinud.