Kuigi inimesi rünnanud koerte pingerida juhivad mõningad võitluskoeratõud, ei taha minister keelustada mitte koeratõuge, vaid hoopis ohjeldada teatud koerapidajaid.

Uus seadus näeks ette loomaomanike suuremat vastutust. Erlandssoni sõnul kohustaks see koerapidajaid võtma tarvitusele terve hulga meetmeid, mis muudaksid nende lemmikud ümbritsevale keskkonnale ohutuks. Esmalt tuleks agressiivsusele kalduvat koera pidada alati rihma otsas ja kui sellest ei piisa,  ka suukorviga. Järgmine abinõu oleks kurja peni omanikult äravõtmine. Viimase lahendusena võimaldaks uus seadus inimesel koerapidamise sootuks keelata.

Omanikku pureti rängalt

Rootsis on juhtunud palju traagilisi õnnetusi, mil agressiivne koer on vigastanud oma peremeest või teisi inimesi. Ainuüksi mullu sai Rootsis tõsisemaid ja kergemaid vigastusi 136 inimest, keda ründas nimelt võitluskoer.

Veidi enam kui nädala eest pures pitbullterjer Malmös oma 20-aastast omanikku väga rängalt käest ja jalast. Politsei püüdis looma pipragaasiga taltsutada, kuid oli lõpuks sunnitud hullunud peni maha laskma.

Nimelt Malmös keebki väitlus võitluskoerte üle kõige suurema auruga. Pool selle linna koerte kallaletunge on seotud võitlema aretatud loomadega.

Kuigi seda sorti koerad moodustavad vähem kui protsendi Rootsis registreeritud koertest, on nad osalenud kümnendikus kõigist politseile teatatud kallaletungijuhtumitest. Näiteks Norras on võitluskoerad täiesti keelatud. Kuid Rootsi minister ei näe probleemi mitte teatud koeratõugudes, vaid hoopis mõningates koeraomanikes.

“Põhimõtteliselt võib inimene õpetada ükskõik millise koeratõu agressiivselt käituma ning samas treenitakse paljud tõud, mida praegu nimetatakse võitluskoerteks, positiivsel moel sõbralikeks perelemmikuteks,” ütles Erlandsson.

Rootsis praegu veel kehtiv loomakaitseseadus on pärit 1943. aastast. Ajast ja arust õigusakt ei anna politseile nüüdseks paljuski muutunud maailmas võimalust võtta tarvitusele tõhusaid abinõusid ebasobivate loomapidajate vastu. Agressiivsete võitluskoerte probleem hakkas riigis levima 1990. aastail.

Ohtlikud koerad magama panna

•• Rootsi kennelklubi ei usu samuti teatud koeratõugude keelustamisse ja on seepärast ministri ettepanekuga igati päri.

•• Kuna võitluskoertel on erilisi omadusi, nagu võime hüpata kõrgele ning joosta väga kiiresti, siis soetavad neid endale just teatud tüüpi koerapidajad. Uus seadus ongi suunatud selliste inimeste vastu, kes meelsasti peavad agressiivset looma, ilmutades mitte just kõige paremaid kavatsusi kaasinimeste suhtes.

•• Samas on ka kennelliit seisukohal, et kui koer on ühiskonnale selgelt ohtlik, peab looma ikkagi magama panema.

Venemaa ohtlike koerte omanikke ootab hulluarst

“President Vladimir Putin võib olla hull.” Väljaande Moscow Times hinnangul võis just see kartus mõjutada föderatsiooninõukogu liiget Rustem ·ijanovit, kes tahab saata ohtlike koerte omanikud kohustuslikku psühhiaatrilisse kontrolli.

Nüüdseks on Labradori retriiver eelnõus olevast tõugude nimekirjast küll maha tõmmatud. Ent kui seadus sellisel kujul vastu võetakse, peavad 15 koeratõu omanikud tõendama, et nad pole peast segi. Lisaks ei tohi ohtlikke koeri olla inimestel, kes on kimpus alkoholi või narkootikumidega.

Mullu registreeriti Moskvas 30 000 juhtu, mil koer ründas inimest. Karmi eelnõu toetab ka Vladimir Îirinovski, kel tuleb aga siis ka endal psühhiaatrit külastada: Vladimir Volfovit‰i parim sõber on tema rotveiler.