Harrastuskaluri Ulf Åkerlundi võrku sattunud tuur polnud kaugeltki hiiglaste killast: kala oli 78 sentimeetrit pikk ja 2,7 kilo raske, kirjutab  Ölandi ajaleht Ölandsbladet.

Harulduse nägemine rõõmustas kalameest siiski. „Ma olin pahviks löödud. Ma olen kalastanud seal 40 aastat ja pole iial sellist kala näinud,“ rääkis Åkerlund Ölandsbladetile.

Võrku jäänud tuur oli oma liigikaaslastega võrreldes väike, sest suurimad tuurad on kuni 2 meetrit pikad ja kuni 400 kilo rasked.

Üldiselt arvatakse, et tuurad on Läänemeres välja surnud juba 20. sajandi alguses, märgib Ölandsbladet. Rootsi ranniku lähistel sattus viimane tuur võrku 1952. aastal, lisab ajaleht. (Märkus - 1996. aastal nähti tuura ka Soome lahes, kui Eestis sattus võrku ligi kolmemeetrine atlandi tuur – toim.)

Maailmas arvatakse praegu alles olevat veel vaid kuni 400 atlandi tuura. Kalaliiki ähvardab täielik väljasuremine, kuna isendite vähesuse tõttu pole emastel ja isastel kaladel just kuigi suurt lootust paljunemiseks kohtuda.

Muhu kalurite saak: tuur Maria.

1996. aasta 24. mail püüdsid Muhu saare kalurid räimenoota 135 kg raskuse ja 290 cm pikkuse atlandi tuura. Hiidkala ristiti Mariaks ja temast tehti ka film: "Emakala surm".

Praegu kümne maailma haruldasema kala hulka kuuluva atlandi tuura püük oli üleeuroopalise tähtsusega kalandussündmus,