Göteborgis maeti terve eelmine nädal Rootsi ajaloo suurima hukkunute arvuga tulekahju ohvreid. Möödunud nädalal maeti Göteborgi surnuaiale päevas kuni 10 diskoteegi põlengus hukkunut. Suurem osa 63 hukkunust ehk 37 olid islamiusulised, kes maeti Göteborgi lõunaosas asuvasse Billdali moslemi surnuaeda. Igas matuserongkäigus osales tuhatkond inimest, näiteks võttis üheksa islaminooruki matmisest eelmisel nädalal osa rohkem kui 2000 inimest.

Kuninga jumalagajätt

Üleeile osales hukkunute mälestustseremoonial ka Rootsi kuningas Karl Gustav, kes asetas koos kuninganna Silviaga Göteborgi diskoteegi ette leinakimbu. Põlenud diskoteegi varemete ees oli enam kui 100 meetri pikkuselt hukkunute leinajate poolt maha laotatud lilli, pilte ja küünlaid. Hiljem osales kuningapaar ka Göteborgi toomkirikus tuleohvrite mälestuseks peetud jumalateenistusel. Enne kuningat käis Göteborgis hukkunuid mälestamas ka peaminister Göran Persson.

Saatuslik suitsukoni

Rootsi politsei otsib aga põlengukohalt uusi asitõendeid, mis suudaksid tuua seletuse põlengu puhkemisele. Eile tegi politsei avastuse, mis võib tuua päevavalgele põlengu puhkemise põhjuse, kuid praegu ei soovita leitud esemeid avalikustada. Seni on leitud jäänuseid valgustitest, muusikakeskustest, elektrikorke ja proÏektoreid. Üheks tulekahju puhkemise põhjuseks peetakse elektrisüsteemi vigasid. Politsei jätkab aga asitõendite kogumist katastroofikohalt. Kohapealt võetakse proove, et teada saada, kas tulekahju põhjustas mõni tuleohtlik vedelik või gaas. Vahepeal kahtlustati koguni, et põlengu põhjuseks oli mahavisatud suitsukoni.