Rootsi plaanib 12 000 tonni tuumajäätmeid matta roostekindlates vaskkanistrites 500 meetri sügavusele maasse, graniidist aluskivimisse, kus radioaktiivsed jäätmed jäävad vähemalt 100 000 aastaks, vahendas CNN. Idee vajab veel Rootsi tuumaenergia ja -jäätmete ühenduse (SKB) heakskiitu.

Kolm aastat väldanud uuringute järel on SKB kindlaks teinud, et parim paik jäätmete matmiseks on linn nimega Östhammar, mille all asuv graniidikiht on 1,9 miljardit aastat vana, samuti asub Osthammar mugavalt Forsmarki tuumajaama lähedal.  Viimase uuringu järgi on ka 88% Östhammari elanikest selle poolt, et nende linna lähedal hakataks hoiustama tuumajäätmeid.

Rootsis on seni oma jaamades tekitanud kokku üle 5000 tonni kasutatud tuumakütust, mida hoitakse mahutis 40 meetri sügavusel maa all Oskarshamni linna lähedal. Kasutatud kütuse lõplikuks hoiustamiseks käiakse nüüd SKB poolt Östhammaris veel nende inimeste juures ukselt-uksele, kes oma otsust öelnud ei ole.

Östhammari linnapea kinnitab, et jäätmete vastuvõtmisel ei lähtuta sellest tulenevatest töökohtadest või investeeringutest vaid linnal on tahe oma riigi heaks midagi suurt ära teha. Just linnapeal on selles küsimuses viimasena vetoõigus.

Iseenesest on ka Oskarshamn valmis võtma jäätmete lõpphoiustamise enda kanda, kuid aluskivimite uuringud näitavad, et maakoor on Östhammani juures stabiilsem.

Kuigi Rootsi on 1979. aasta USA Three Mile Islandi tuumaõnnetuse järel otsustanud, et juba 2010. aastaks oleks pidanud kõik jaamad kinni olema, on seni töö peatunud neist vaid kahes. Seni töös olevad 10 jaama toodavad peaaegu poole riigi elektrist.