Valitsev Sotsiaaldemokraatlik Partei on killustunud ning alatasa seda tülikat küsimust edasi lükanud, kuid nüüd pole neil tagasiteed. 15. detsembriks peavad kohalike omavalitsuste sotsiaaldemokraadid andma Stockholmis oma seisukoha EMU-sse astumise kohta. Jaanuari alguseks peab Persson koos erakonnajuhatusega olema otsuse teinud ning märtsis peetakse sel teemal erakorraline kongress.

Eelmisel nädalal sattus Persson, Rootsi valitsus ja sotsiaaldemokraatide juhatus uue raske surve alla, kui partei häälekandja, ajaleht Aftonbladet oma seisukoha välja ütles ning oma juhtkirjas EMU-ga liitumist toetas. "Me ei saa end paigutada väljapoole Euroopa tegelikkust ning peame olema valmis võtma enda õlule osa vastutusest Euroopa arengu pärast," kirjutas Aftonbladet ning nõudis, et Rootsist peab saama EMU liikmesriik juba aastal 2002.

Rootsi poliitikavaatlejad ei kahelnud, et Persson oma sisimas EMU-ga liituda soovib, ning eile teataski ta Briti majanduslehe Financial Times veergudel, et Rootsi ühineb rahaliiduga kindlasti. "Meil on võimatu EMU-le "ei" öelda," teatas ta ajalehes, keeldudes aga liitumise ajakava paika panemast: "On vaid kaks valikuvõimalust, kas me ühineme rahaliiduga praegu või teeme seda hiljem."

Persson peab nüüd rahaliiduga liitumise vajalikkust selgitama ka sotsiaaldemokraatlikule valitsusele, kus viis ministrit on avalikult teatanud oma poolehoiust EMU-ga liitumisele, nende seas majandusminister Björn Rosengren ja asemajandusminister Mona Sahlin. Vastu on kolm kabinetiliiget: kaubandusminister Leif Pagrotsky, kultuuriminister Marita Ulvskog ning põllumajandusminister Margereta Winberg.

Huvitav on see, et kohe pärast ametist lahkumist nõudis endine rahandusminister Erik Šsbrink ajalehes Dagens Nyheter, et Rootsi peab rahaliiduga ühinema. Ka Rootsi Euroopa Ko-misjoni volinik Margot Wallström nõudis hiljuti üha selgemalt, et Perssoni valitsus otsuse teeks. Kui ta aga ministrina Perssoni valitsuses istus, oli ta sel teemal vait, et "valitsusega solidaarne olla", nagu ta tollal ütles.

Hiljutises arvamusuuringus arvas 78 protsenti küsitletutest, et Rootsi valitsus peab nüüd otsekohe otsustama EMU-ga liitumise küsimuse. Küsitletutest 48 protsenti arvas seejuures, et Rootsi peaks rahaliiduga ühinema.

Rootsi rahandusminister Bosse Ringholm pole seni söandanud oma arvamust avaldada. On aga täiesti selge, et Ringholmile ei meeldi igakuistel Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumisel dekoratiivelemendina koridoris oodata, kuni 11 EMU rahandusministrit otsuseid teevad. Alles siis, kui küsimused on ära arutatud, kutsutakse Ringholm koosolekuruumi ning ta saab teada, mida teised otsustasid.