Kantsler Angela Merkeli juhitavad kristlikud demokraadid on praegu küll 29 protsendiga peal, kuid nende liitlased vabad demokraadid on hädas viie protsendi kokkusaamisega. Vasakpartei toetus püsib kümnel protsendil. Ometi võib praegune valitsusliit end turvaliselt tunda – järgmisi parlamendivalimisi ei ole vaja korraldada enne 2013. aastat.

Suund on selge: nagu mitmes teiseski Euroopa riigis, kaotavad sotsiaaldemokraadid toetust ja üha enam korjab hääli üles just roheliste partei. Nägime seda Hollandis, Ungaris ja Rootsis, ja ilmselt näeme kevadel ka Soomes. Võrreldes mulluste valimistega on Saksa poliitika aga pea peale keeratud. Siis korjasid kristlikud demokraadid kokku 33,8, sotsiaaldemokraadid 23, rohelised 10,7, vabad demokraadid 14,6 ja vasakparteilased 11,9 protsenti häältest.

Identideedikriis on läbi

Roheliste esiletõusu põhjust ei pea ka kaugelt otsima. Merkel tahab tühistada otsuse tuumaenergiale Saksamaal lõpp teha ja valitsuse ettepanek pikendaks 17 tuumajaama tööd 2021. aastast veel vähemalt tosin aastat kaugemale. Vastukaaluks olid energiafirmad nõus maksma riigikassasse viiel aastal 2,3 miljardit eurot nn tuumaenergia maksu, mis investeeritaks taastuvenergeetika lahendustesse.

Eelmine laupäev oli roheliste tõeline esilemarss, kui sada tuhat inimest kogunes Berliini tuumaenergia vastu protestima. Loomulikult ei puudunud ka sotside esimees Sigmar Gabriel ega vasakpartei juhid. Kuid tegemist oli roheliste võiduga, sest nad suutsid näidata enamikku Saksamaast tuumaenergia vastasena.

Identiteedikriis, mis tabas rohelisi, kui Joschka Fischer, Jürgen Trittin ja Renate Künast 2005. aastal ministrikohtadel jätkata ei suutnud, on nähtavasti möödas.  Roheliste parteil on enam kui 50 000 liiget ja kaasesimehed Claudia Roth ning Cem Özdemir võivad juba kuraasikalt vihjata, et järgmiste valimiste järel ei pruugi kantslerikohal olla ei Merkel ega Gabriel, vaid hoopis keegi rohelistest.

Kas rohelised suudavad juhtida?

•• Veel 1998. aastal kogusid sotsiaaldemokraadid Gerhard Schröderi juhtimisel 40,9 protsenti häältest, paraku seejärel mulluse 23 protsendini tagurdades. SPD fraktsioonijuht Thomas Oppermann ei suutnud nüüd nurisemata roheliste tõusu pealt vaadata, vaid vihjas, et rohelised hiilgavad vaid nii kaua, kuni nad kohtadel vastutust ei pea kandma.

•• Praegu valitsevad sotsid Berliinis ja Brandenburgis koos vasakparteiga, Bremenis ja Põhja-Rein-Vestfaalis koos rohelistega, Reinimaa-Pfalzis üksi ja Saksi-Anhaltis, Tüüringis ning Mecklenburg-Vorpommernis koos kristlike demokraatidega.

•• Rohelised on suutnud kristlike demokraatidega käed lüüa Saarimaal ja Hamburgis. Praegu valitsuses olevad kristlikud demokraadid jagavad koos vabade demokraatidega lisaks omavahel võimu kuuel liidumaal.

•• Esimest korda nägime rohelisi Saksamaa parlamendis 1983. aastal, kuid rohelist peaministrit pole riigis nähtud veel isegi liidumaade tasandil mitte.