Tunnistajate sõnul osaleb Xinjiangi provintsi pealinna Ürümqi tänavatel teist päeva toimuvates rahutustes tuhandeid hiinlasi, kes nõuavad endile suuremaid õigusi, vahendas Reuters. Muuhulgas nõudsid protestijad regiooni parteisekretäri Wang Lequani tagasiastumist, kes on oma ametikohal istunud 14 aastat.

"Pisargaasi kasutati protestijate laialiajamiseks," rõhutas üks ametnik.

Politsei kutsus enne rahva laialiajamist neid valjuhääldajate kaudu koju pöörduma ning säilitama korda. Kuna õpilased liitusid samuti protestijatega, olid Xinjiangi koolid suletud.

Üks hiinlane rullis Ürümqis lahti Hiina lipu ja püüdis koos mõnesaja inimesega marssida linna peaväljakule, kuid politsei võttis temalt lipu ära.

Uiguuride asustusalal elavad hiinlased kogesid viimastel nädalatel salapäraseid süstlarünnakuid. Xinjiangi tervishoiuametnikud teatasid, et viimase kahe nädala jooksul on haiglasse tulnud 476 süstimiskahtlusega isikut, kellest 433 olid hiinlased. Arstid leidsid süstimistunnuseid 89 isikul.

Kui Xinjiangi võimud hoiatasid eelmisel nädalal salapäraste süstlarünnakute eest, puhkes hiinlaste seas paanika, kuna nad kahtlustasid, et AIDS-i patsiendid ründavad süstlanõeltega inimesi. Mõned vanemad ei julgenud puhkenud paanika tõttu isegi oma lapsi üksinda kooli lasta.

"Need uiguurid on meid torganud nõeltega," väitis üks Hiina mees Reutersile.

Xinhua teatel on seoses süstlarünnakutega kinni peetud 21 inimest, kes kuulusid üheksasse etnilisse gruppi. Kinnipeetute seas on nii uiguure kui hiinlasi, vahendas AFP. Neljale vahistatule esitati kriminaalsüüdistus. Samas pole veel teada, miks vahistatud kasutasid inimeste ründamiseks just süstlaid ja mida need sisaldasid.

"Ma arvan, et valitsus kohtleb uiguure liiga leebelt," väitis poeomanik Zhang. "Me ei peaks olema mingid vähemused, vaid ainult üks Hiina rahvas."

Hiina Kommunistliku Partei Ürümqi osakonna juht Li Zhi arvas, et süstlarünnakud olid osa separatistlike jõudude plaanist külvata regioonis konflikte.

"See oli ränk terroristlik kuritegu," väitis Li. "Selle eesmärk oli luua etnilist lõhestatust ja õhutada etnilist antagonismi."

Uiguurid lükkavad hiinlaste süüdistused ümber ja leiavad omakorda, et nad on hoopis paanika ohvrid.

"Nad on peksnud paljusid uiguure," selgitas uiguur Arwa Quli.

Kõige peamisem on see, et mitte keegi ei tunne end rohkem turvaliselt, märkis pealtvaataja Zhen Guibin.

Xinjiangi provintsis on sajandeid elanud põlisrahvusena uiguurid, hiinlased on regiooni viimastel aastakümnetel sisse rännanud. Paljud sisserännanud hiinlased elavad Ürümqis.

Juulis puhkenud suuremat autonoomiat taotlevate uiguuride rahutustes tapeti ametlikel andmetel 197 inimest, kuid inimõiguslaste arvates võis rahutuste ohvreid olla palju rohkem. Seejärel ründasid uiguure hiinlased, kes nõudsid kättemaksu. Hiina võimud on kinni võtnud 196 kahtlusalust, keda kahtlustatakse juulikuiste rahutuste korraldamises. Neist 51-e võib oodata kriminaalsüüdistus.