Lääne diplomaadid loodavad, et King Abdullah University of Science and Technology (Kuningas Abdullah tehnoloogia- ja teadusülikool - KAUST) võib kujuneda läbimurdeks naiste õiguste tagamisel riigis, vahendas Reuters.
"KAUST on lõpuks käegakatsutav tulemus pärast seda, kui nii palju on planeeritud ja nii vähe tehtud," tõdes üks ametnik.
Riigi ametnikud kardavad, et kui reforme ei teostata, võivad noored liituda üha enam äärmusrühmitustega.
"Selles pole kahtlust, et paljud andekad saudid tulevad sellesse ülikooli," leidis naftaminister Ali al-Naimi.
Ülikooli president Choon Fong Shih on pärit Singapurist, õppeasutuses on tudengeid kokku aga 61 riigist. Punase mere rannikul asuv ülikoolilinnak laiub kokku 93 ruutkilomeetril.
"Teaduses pole barjääre," väitis biokeemia professor Jasmeen Merzaban. "See baseerub kõik teadusel."
Riigipea Abdullah viibis isiklikult ülikooli avamistseremoonial, kus osalesid ka lääneriikide ametnikud ja Nobeli preemia laureaadid. 2005. aastal ametisse asunud kuningas on läbi viinud mitmeid reforme, kuid järginud islamivalitsejana siiani traditsioonilisi põhimõtteid.
Samas on Abdullah võtnud viimasel ajal üha enam suuna traditsioonilise islamiühiskonna moderniseerimisele. Nii näevad kuninga plaanid ette kohtu- ja haridussüsteemi reformimist, samuti noortele uute töökohtade loomist.