Saudi-Araabia ametnikud kaaluvad võimalust keelata naistel palvetamise islami kõige pühamas paigas Meka Suures mošees, vahendab FoxNews.


Selline ettepanek on vallandanud kuningriigis protestilaine. Mõnede arvamuste kohaselt on naisi Meka pühamust juba varem tõrjutud. Saudi-Araabia naised kardavad, et piirang pühamus palvetamise kohta on mõeldud selleks, et naisi ühiskonnas veelgi rohkem alla suruda ja nad täiesti koduseinte vahele jätta.


Ettepanek naised Meka mošeest välja jätta tuli Kuningas Fahdi instituudist, mis tegeleb hadži uurimisega, kes ütlesid, et Meka Suur mošee on lihtsalt ülerahvastatud ning naiste väljajätmine oleks üks lahendus ruumikitsikuse leevendamiseks.


Hadž on islamiusuliste palveränd, mis toimub islami kalendriaasta viimase kuu 7.-12.päeval. Neil päevadel rändab Mekasse kaks miljonit inimest, et sooritada rituaale ja palvetada kõige pühamas paigas. Iga moslem peab vähemalt korra elus käima suurel palverännul Mekas. Seega on iga-aastase palverännaku ajal ülerahvastatud Mekas sageli rahvamassis rahutusi, kaklusi ja inimesi on ka lihtsalt surnuks tallatud.


Kuningas Fahdi instituudist öeldi, et uued piirangud on tegelikult juba ellu rakendatud ning et naistel on viimastel nädalatel palutud palvetada Kaabat ümbritsevast valgest marmorist alast väljaspool.


Meka Suur mošee on/oli üks väheseid kohti, kus naised ja mehed tohtisid koos palvetada.