1467-leheküljelises dokumendis, mis sisaldab õudustäratavaid detaile reedese rünnaku kohta, räägib Breivik oma sidemetest Suurbritannia äärmuslastega ning väidab, et kohtus 2002. aastal Londonis ka teiste Euroopa äärmuslastega, et taasluua Euroopa templirüütlite organisatsioon, mille eesmärk oleks haarata poliitiline ja sõjaline kontroll Lääne-Euroopa riikide üle ning kehtestada kultuuriliselt konservatiivne poliitiline kord, kirjutab The Guardian.

Manifestis on korduvalt mainitud sidemeid Suurbritannia paremäärmusliku organisatsiooniga English Defence League (Inglise Kaitseliit). Väidetavalt on 32-aastane Breivik käinud vähemalt ühel EDL-i demonstratsioonil.

„Mul oli Facebookis sõprade hulgas vähemalt 600 EDL-i liiget ja ma olen rääkinud kümnete EDL-i liikmetega. Tegelikult olin ma üks nendest, kes varustas neid päris alguses läbitöötatud ideoloogilise materjaliga (sealhulgas retoorilised strateegiad),“ on öeldud Breiviki manifestis.

EDL tegi pühapäeval avalduse, kus mõisteti Norra rünnakud hukka ja lisati, et tegemist on rahumeelse organisatsiooniga, mis on igasuguse äärmusluse vastu.

Breivik olevat oma manifestis EDL-i suhtes kriitiline olnud ja nimetanud organisatsiooni ohtlikult naiivseks.

Teine Suurbritannia organisatsioon Stop Islamisation of Europe (Peatage Euroopa Islamiseerimine) teatas Reutersile, et Breivik üritas ühineda ka nende Facebooki grupiga, kuid lükati tagasi ilmsete neonatslike sidemete tõttu.