Briti detektiivid alustasid eile Moskvas uurimist, püüdes koguda infot endise Vene agendi Aleksandr Litvinenko mürgitamise kohta. Vene võimud on lubanud Scotland Yardi uurijatega vajadusel koostööd teha, väljendades samas ka pahameelt väidete pärast, mis seostavad Litvinenko surma Londonis mitte üksnes Moskvaga, vaid otseselt president Vladimir Putiniga.

Esialgu on jäänud ka selgusetuks, mida üldse saavad Briti uurijad Moskvas teha. Esialgse info põhjal ei saa nad näiteks küsitleda endisi FSB-lasi, kes olid Litvinenkoga kohtunud või suhelnud.

Nii teatas koostöölubadusest hoolimata Vene vanglateenistus, et Briti uurijail ei lubata rääkida Mihhail Trepaškiniga, kes on riigisaladuste paljastamise eest kolmeks aastaks vangi mõistetud. “Vanglateenistus ei luba isikul, kes on mõistetud süüdi riigisaladuste reetmise eest, olla jätkuvalt välisriikide eriteenistuste infoallikas,” ütles vangla esindaja Aleksandr Sidorov.

Varem on Londonisse emigreerunud Boriss Berezovski lähikonnast ilmunud teateid, et Trepaškinil olevat infot, mis võiks aidata Litvinenko juhtumi uurimisel. Näiteks eelmisel nädalal välja ilmunud kirjas väidab Trepaškin, et FSB-s moodustati mõrvarühm Litvinenko ja teiste Kremli vastaste tapmiseks.

Agent haiglas

Briti uurijad soovivad küsitleda ka endist FSB-last Andrei Lugovoid, kes kohtus Litvinenkoga

1. novembril ehk päeval, mil viimast tõenäoliselt mürgitati radioaktiivse ainega poloonium 210. Ajalehe Kommersant teatel on Lugovoi haiglas, kus tal kontrollitakse võimalikku polooniumimürgitust.

Vene peaprokurör Juri Tšaika teatas aga, et Lugovoid saavad üle kuulata vaid Vene uurijad, kes on ka selleks valmis, et Briti kolleege aidata. Ühtlasi märkis Tšaika, et kui ka keegi Vene kodanikest kuulutatakse kahtlusaluseks ja esitatakse süüdistus, siis kohtu alla saab ta minna ainult Venemaal. Lisaks teatas Tšaika, et poloonium 210, mida kasutati Litvinenko mõrvamisel, ei saa olla pärit Venemaalt.

Moskva selget ärritust väljendas välisminister Sergei Lavrov, kelle sõnul on Litvinenko juhtum kahjustamas Vene-Briti suhteid.

Vene luurevõrk Inglismaal

•• Litvinenko surma uuriv Briti ajakirjandus kirjeldab ka Venemaa luurevõrgustikku Suurbritannias. Enam kui 30 isikut ehk viiendik Venemaa saatkonna koosseisust tegeleb pidevalt luureinfo kogumisega. Nad jälgivad venelastest emigrantide ja Putini-vastaste isikute tegevust, otsivad kontakte parlamendisaadikute hulgast ja äri- ning teadusringkondadest, eesmärgiga varastada äri- ja riigisaladusi. MI5 on eriti hoiatanud Vene spioonide ohu eest kontserne British Petroleum ja Centrica.

•• Vene luure on praegu Suurbritannias sama aktiivne, kui oldi külma sõja kõrgajal, vahendas ajaleht Daily Telegraph. Riikliku julgeoleku erirühma Cobra nõupidamistel ollakse seni järeldatud, et Litvinenko tapsid riiklikult sponsoreeritud tapjad ja kahtlus on kindlalt suunatud Moskvale. Luureteenistuse MI5 agendid osalevad aktiivselt Litvinenko mõrva uurimises.