Möödunud nädalast lakkas Jugoslaavia olemast, tehes ruumi Euroopa Liidu plaani järgi rajatud lõdvale Serbia ja Montenegro konföderatsioonile. Uue konstitutsiooni kohaselt tuleb lipuseadus vastu võtta 60 päeva jooksul pärast Serbia ja Montenegro parlamendi kokkutulekut. Uue riigi vapp ja hümn peavad olema paika pandud aasta lõpuks.

See tähendab, et senised Jugoslaavia riiklikud sümbolid uue riigi jaoks ei sobi ning on küsitav, kas neid saab kasutada Serbia ja Montenegro esindatuse demonstreerimiseks rahvusvahelistes organisatsioonides – kasvõi ÜRO-s.

Heraldika ekspert Dragoljub Bacovic arvab, et vähemalt uue vapi järele ei pruugiks esialgu siiski vajadust olla.

“Jugoslaavia Föderaalvabariigi vapp kannab endas föderatsiooni mõlema osapoole vappide elemente. Seetõttu pole puhtalt heraldilisest seisukohast midagi juhtunud,” väidab Bacovic. “Jugoslaavia vapp võiks embleemiks edasi jääda.”

Mis puutub lippu, siis Serbia ning Montenegro trikoloorid on peaaegu identsed. Mõlema värvid on ülevalt alla punane, sinine ja valge. Ainus erinevus on sinise värvi toonis, mis on Serbia lipul tumedam ja Montenegro omal heledam. Jugoslaavia lipul on samad värvid, kuid teises järjekorras – sinine, valge ja punane.

Bacovici arvates on aga ebareaalne, et kokkuleppele jõutaks Jugoslaavia hümni “Hej Slovane” ülevõtmise suhtes, sest see on paljude eksjugoslaavlaste silmis halvas kirjas.

Montenegro presidendi nõunik ja endine peaminister Miodrag Vukovic usub, et ühise lipu suhtes jõutakse kergesti kokkuleppele, hoopis keerukam on asi aga vapiga. Jugoslaavia vapil kannab Serbia kahepealine kotkas kilpi, millel on Montenegro lõvi ja kirillitsa tähed SSSS. Need neli S-i on akronüüm loosungist “Samo Sloga Srbina Spasava!” ehk “Serblased päästab ainult ühtsus!”.

Seda lühendit armastasid serbia sõdurid kraapida majade seintele vallutatud Horvaatia, Bosnia ja Kosovo külades ning linnades, mistõttu ei ole need tähed mitte-serblaste seas kuigi armastatud.

Valitsevasse koalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Partei pressiesindaja Branislav Radulovic iseloomustab Jugoslaavia vappi kui Serbia ja Montenegro sümbolite äärmiselt ebaõnnestunud kombinatsiooni, mis ennustas ette jäänuk-Jugoslaavia nukrat saatust.

“Kotkas kilbil on langetatud tiibadega, erinevalt Montenegro kotkast, kelle tiivad osutavad ülespoole, nii et ta peaks iga hetk alla kukkuma,” selgitas Radulovic.

Kuni uute sümbolite heakskiitmiseni peavad Serbia ja Montenegro kodanikud välismaale sõites näitama ette passi, mille kaanel on Jugoslaavia nimi, langetatud tiibadega kotkas, Montenegro lõvi ja slaavi tähed SSSS.