Rahvusvaheline teadlaste rühm jõudis pikaajaliste uuringute tulemusel järeldusele, et sarnaselt inimühiskonnale, kus on erinevad keeled, moe- ja kunstistiilid, oma muusika ja rahvarõivad, on ka shimpanside kogukondadel kujunenud söömise, enese ja kaaslaste eest hoolitsemise ning tööriistade kasutamise tavad.

"Oleme harjunud end ainsaks kultuurseks loomaliigiks pidama, kuid võib-olla polegi me selles nii ainulaadsed," ütles Shotimaa St. Andrews Ülikooli teadur Andrew Whiten.

Whiten ja rahvusvaheline teadlaste töörühm uuris seitsme Aafrika shimpansipopulatsiooni kohta rohkem kui 150 aasta kestel kogutud andmeid. Seitsme rühma hulgas tehti kindlaks 39 erinevat käitumismustrit, seega on shimpanside käitumine üks loomariigi mitmekesisemaid.

Väga selgelt ilmnevad käitumiserinevused puukide otsimises. Lääne-Aafrikas purustavad shimpansid liigikaaslaselt leitud puugi sõrmede vahel. Tansaanias asetatakse parasiit aga esmalt lehe peale, Ugandas shimpansid esmalt vaatavad lehe peale pandud puuki, enne kui selle purustavad.

Tavaliselt eristatakse looma- või linnuliigi piires üks-kaks erinevat käitumismustrit. Teadlased olid üllatunud, kui neid shimpansidel nii palju ilmnes. "Sellega oleme me seni harjunud ainult inimeste juures," ütles Whiten.