Mammut leiti radarikiire abil ning kaevati välja koos tohutu külmunud maakamakaga, et 23 000 aastat vana karvane elukas terveks jääks. "Esimest korda on Siberi igikeltsast leitud mammuti laip kaevatud välja sellistes külmades tingimustes," ütles Rotterdami loodusmuuseumi teadlane Dick Mol, kes on kirjutanud mammutite kohta mitu raamatut.

Leiust läkitati proove laborisse, et üritada mammutit kloonida. Nüüd uurivad teadlased mammuti säilmeid, selgitamaks välja, miks ja kuidas ta suri. Mol on leiust väga põnevil. "Leiad looma säilmed, võid neid puudutada ja fööniga igikeltsa sulatades isegi lõh-na tunda."

Põhjapooluse ja Siberi uurija Bernard Buigues juhtimisel tegutsenud paleontoloogid juhatasid mammutipaika kohalikud elanikud, kes olid leidnud maast välja turritava võha. Teadlased kaevasid esmalt välja pea, mis oli osaliselt sulanud ja seetõttu lagunenud ning otsustasid seejärel kaevamise peatada, et mitte leidu kahjustada. Radariga tehti kindlaks, et igikeltsas on terve mammut, rääkis Põhja-Arizona ülikooli mammutiekspert Larry Agenbroad. Seejärel kaevati mammutit ümbritsevasse kivikõvasse igikeltsa kraav ja looma alla tunnel, nii et kamakas maapinnast eraldus. Möödunud pühapäeval, ühel harvadest päikesepaistelistest päevadest, vinnas helikopter 22-tonnise ploki õhku ja sõidutas 320 km kaugusele Hatanga linna. Seal pandi mammut 12-13 miinuskraadiga jääkeldrisse.

Reuters/BNS