Samal ajal kui Venemaa on raevukalt protestinud Eesti sõjahaudade seaduse vastu, võttis sealne rahvaesindus vastu võidusümbolite seaduse, mis põhjustas punaveteranidel peaaegu sama suure raevuhoo.

Kui president Vladimir Putin õigusakti kinnitab, tohib 9. mail kanda Venemaa võidupidustustel küll punalippu, millel on viisnurk, kuid ilma sirbi ja vasarata. Ja viisnurk olgu valge, mitte kollane.

Riigiduuma teine hääletus kummutas föderatsiooninõukogu veto, sest 332 poolthäält oli selgelt enam kui nõutav kaks kolmandikku. Poolt hääletasid Ühtse Venemaa ja Liberaaldemokraatliku Partei esindajad, vastasrinna moodustanud kommunistid, Õiglane Venemaa ja Rodina jäid selgelt vähemusse.

Stalinisminostalgia ja punalippude vaimustus, mis tärkas Venemaal taas 2005. aasta võidupüha pidustuste eel, on tekitanud selge lõhe ka ühiskonnas laiemalt, kuigi hiljutises Eesti-vastases hüsteerias ei olnud seda väljapoole nähagi. NSV Liidu kunagise riigilipu kandmine sõjalõpuüritustel häirib ilmselgelt ka Venemaa poliitikuid.

“Riigivõimu tegevus peab olema järjekindel: omal ajal matsime ise Nõukogude võimu, tunnistasime ta kuritegelikuks, ning sirp ja vasar on selle reÏiimi sümbolid,” teatas liberaaldemokraatide nimel Vladimir Îirinovski. “Euroopa Nõukogu parlamentaarne assamblee võttis mullu samuti vastu resolutsiooni, mõistes hukka kommunistlike reÏiimide kuriteod,” vahendas Rosbalt tema sõnu.

“Ühtne Venemaa reetis nende miljonite Nõukogude kodanike mälestuse, kes võitlesid meie kodumaa iseseisvuse eest punalipu ning sirbi ja vasara all,” taunis otsust kommunistide liider Gennadi Zjuganov. Venemaa Kogukondade Kongressi liider Dmitri Rogozin leidis aga, et kogu diskussioon sirbi ja vasara üle oli “suur sigadus”. “Kuidas nüüd imestada Eesti võimude suhtumist meie sümboolikasse, kui haavame ise oma ajaloolisi sümboleid?” kirus kommunist Nikolai Bezborodov.

Isegi üks liberaalse partei Jabloko liidreid Sergei Popov taunis seadust, millega mindi “ajaloolise reliikvia” kallale. Samal ajal kinnitas Paremjõudude Liidu esindaja Boriss Nemtsov, et võidusümbolite küsimus pole üldse oluline. Võimupartei Ühtne Venemaa liige Oleg ·ein teatas, et seaduseelnõu koostamisele kaasati ka Venemaa heraldikateenistuse eksperdid ja leiti optimaalne lahendus.

Lohutuseks suur võidupidu

Sirbi ja vasarata võidulipu kehtestas esimest korda president Boriss Jeltsin 1996. aastal, Putini ajal on sellest valge viisnurgaga punalipust tehtud ka Vene armee sümbol. Nüüd vastu võetud seadust oli Ühtse Venemaa eestvedamisel ette valmistatud juba 2005. aastast alates. Kommunistide hinnangul olevat valge viisnurk lipul aga hoopis ameeriklaste sümbol.

2005. aastal soovitas Ühtse Venemaa liige Pavel Voronin kommunistidel leppida sellega, et neile anti tagasi Nõukogude-aegne hümn ja armeele punalipp, aga kõiki punasümboleid nad tagasi ei saa. Võimupartei pakkus sirbi ja vasara kaotamisest nördinud veteranidele nüüd lohutuseks omapoolset lahendust, et 9. mai võidupüha tähistataks edaspidi pidulikult igal aastal, mitte juubeliaastatel nagu seni.

Lavastatud lipuheiskamine Berliinis

Segadust tekitanud foto

Kokku üheksa võidulippu

•• Paljud venelased mäletavad 1945. aasta sõjasündmustega seotud fotot, millel Berliini riigipäevahoone varemetele heisatakse viisnurga ning sirbi ja vasaraga punalipp. Kuid see foto oli alles nädal hiljem lavastatud. Esimestena riputasid hoonele 30. aprillil 1945 oma punalippe ligi 40 väeosa esindajad, kusjuures enamasti oli tegemist vaid punasest kangast käristatud riidetükkidega.

•• Nn võidulipp oli vaid üks üheksast 3. löögiarmee lipust, mis olid saanud ametliku kinnituse. 1. mail sakslaste poolt alla tulistatud ja seejärel uuesti heisatud lipp võeti juba 3. mail ametlikult maha ja saadeti juunis tagasi Moskvasse, kus seda säilitatakse relvajõudude muuseumis. Ülejäänud ametlikud lipud lihtsalt hävitati.