Vanhanen tervitas ka uurimist, mis alustati tema 2006. aasta presidendivalimiste kampaania rahastamise õiguspärasuse selgitamiseks, teatas Helsingin Sanomat.
Soome meedia teatel toetas noortefond Nuorisosäätiö 2006. aasta presidendivalimiste kampaania ajal Soome Keskparteisse kuuluvat Vanhaneni 23 360 euroga (365 000 krooni).
Rahastamisskeemi muudab keerulisemaks see, et Soome Keskparteiga seotud fond on omakorda saanud annetusi riiklikult hasartmängumonopolilt RAY, mis ei tohi seaduste järgi eraldada raha poliitilisteks kampaaniateks. Eelmisel aastal sai Nuorisosäätiö RAY-lt 3 miljonit eurot ehk 47 miljonit krooni.
Fondilt korduvalt annetusi saanud Vanhanen ei usu, et tal tuleb annetustest saadud raha tagastada. Ta kinnitas muuhulgas, et Soome Keskparteis pole vaatamata skandaalile mingit kriisi.

Ettepanek muuta kampaaniate rahastamise reegleid

Nuorisosäätiö fondi juht Seppo Pyykönen ei näe valimiskampaania rahastamises midagi taunitavat. Pealegi andis fond raha Vanhanenile kui selle endisele juhile, sest 2003. aastal peaministriks saanud Vanhanen oli varem Nuorisosäätiö fondi tegevust juhtinud 20 aastat.
"Fondi põhikirjas pole midagi poliitikute toetamise kohta, aga ma tõlgendan fondi tegevusideed nii, et me saame toetada nende poliitikute valimiskampaaniaid, kes tunnustavad fondi ideid," selgitas Pyykönen.
Vanhanen kutsus omakorda muutma valimiskampaaniate rahastamise reegleid, vahendas YLE.

Ennetähtaegsed valimised

Soome meedia on seoses valimiskampaaniate rahastamise skandaaliga hakanud spekuleerima võimalike ennetähtaegsete parlamendivalimiste üle.
Nii Vanhanen kui konservatiivse Kokoomus partei esimees rahandusminister Jyrki Katainen eitasid kuuldusi Eduskunna laialisaatmisest seoses viimastel nädalatel lahvatanud rahastamisskandaalidega.
Katainen kinnitas, et uusi ennetähtaegseid valimisi pole vaja korraldada.
"Valimistel korjatakse valimiskampaania jaoks raha ja selle allikad on huvitavad, kuid see pole piisav põhjus Eduskunna laialisaatmiseks," ütles Katainen.
Samas teatas opositsioonilise Roheliste Partei aseesimees ja Eduskunna saadik Jyrki Kasvi, et ennetähtaegsed parlamendivalimised tuleks siiski korraldada. Ta loodab ka, et president Tarja Halonen sekkub praegusesse rahastamisskandaali.
Skandaal on praeguseks maksnud RAY nõukogu esimehe ja endise Eduskunna saadiku Jukka Vihriälä ja Nuorisosäätiö fondi esimehe Antti Kaikkoneni ametikohad, kes kasutasid raha oma valimiskampaaniateks.
Seejuures ei välistanud Vihriälä ennetähtaegsete valimiste peatset toimumist.
Soome meedia on tuvastanud ka, et Keskpartei on saanud 50 000 eurot (782 000 krooni) veel ühelt noortefondilt, nimelt Maaseudun kukkaisrahasto fondilt, mis toetab noortele hariduse andmist. Partei kavatseb aga maksta tagasi kinnisvarafirmalt Nova Kiinteistökehitys Oy saadud 260 000 eurot ehk 4 miljonit krooni.