Skandaalsete endiste FSBlaste Aleksandr Litvinenko ja Juri Felštinski mõni aasta tagasi ilmunud raamat "FSB laseb Venemaad õhku" ei jõua tõenäoliselt Venemaa raamatukaupluste lettidele. Eile hommikul peatasid liiklusmiilitsad Pihkva lähistel furgooni, millel oli peal neli ja pool tuhat selle raamatu eksemplari ning laadisid kogu partii otse patrullpostil autost välja, kinnitas vene uudisteagentuuri Prima-news juht, tuntud inimõiguslane Aleksandr Podrabinek RFE-le.

"Raamat on pühendatud Moskva 1999. aasta terroriaktide ajaloole. Selle raamatu autorid kalduvad arvama ja toovad tõestusi selle kohta, et FSB on nende plahvatustega seotud. Venemaal seda raamatut ei olnud ning mina sain väljaandjaga kokkuleppele, me tellisime neli ja pool tuhat eksemplari, maksime nende eest ja need raamatud toodi meile kõiki tolliprotseduuride järgides Lätist", kõneles Podrabinek.

Podrabineki sõnul olid autojuhiga vestelnud FSB uurijad, kes selgitasid, et tegemist on riigivastase propagandaga. Raamatu tellija ise, kes oli aastate eest tuntud dissident ja poliitvang ning sai eriti kuulsaks Nõukogude psühhiaatria kuritarvituste paljastamisega, ütles, et teda teeb selline suhtumine kurvaks:

"Mul on väga kurb kommentaar selle kohta. Mulle tundub, et FSB kasutab neidsamu meetodeid, mille poolest ta oli nii kuulus Nõukogude aastatel ning Venemaa naaseb järjekindlalt oma Nõukogude minevikku."

Raamatu üks autoritest Aleksandr Litvinenko on Venemaal ka tagaselja süüdi mõistetud ametivolituste ületamise eest. Pikka aega FSBs töötanud mees sai kuulsaks peale seda, kui ta teatas avalikkusele, et julgeolekuorganid valmistavad ette toonase oligarhi Boriss Berezovski mõrva.

Varsti peale seda pages Litvinenko Venemaalt Suurbritanniasse, sai seal asüüli ning asus kirjutama sedasama raamatut FSB osalusest elumajaplahvatustes, mida enamik vaatlejatest peab siiski liiga äärmuslikuks.

Tema sõnul üüris peamine kahtlusalune Atšemez Gotšijajev neis majades kortereid oma FSBlasest lapsepõlvesõbra palvel, mitte aga tšetšeeni välikomandöride korraldusel. Ent kui Suurbritannia luure kutsus Litvinenko selle kohta tunnistusi andma, keeldus mees väitega, et tema käsutuses olev teave võidakse üle anda FSBle.

Palusime raamatute konfiskeerimise intsidenti kommenteerida ka Raadio Vabaduse Põhja-Kaukaasia toimetuse juhatajal Aslan Aijubovil, kes on pikalt uurinud seda, mida Tšetšeenias elavad inimesed praegu loevad ja mida neil võimalik lugeda on. Aijubov tunnistas, et igasuguse Tšetšeenia-teemalise kirjanduse avaldamine või Venemaale sissetoomine on äärmiselt problemaatiline:

"Raamatute kirjastamisega on probleeme olnud alati. Isegi venemeelsetel autoritel, kes on tšetšeenidest rääkinud, on probleeme tekkinud. Ma mäletan, kuidas peamiselt vene keeles kirjutav Mussa Gišajev andis Soomes heal paberil välja raamatu kuulsatest tšetšeenidest ja ei saanud seda Venemaale viia, sest toll arestis terve tiraaži. Ta taotles kaua selle vabakslaskmist ja lõpuks vist suutis midagi päästa."

Aslan Aijubov rääkis, et otseseid korraldusi ei ole võimud raamatute ärakeelamise kohta teinud, kuid igasugune temaatika, kus puudutatakse rahva püüdlusi enesemääramise ja sõltumatuse suunas, on vaikiva keelu all.

Tema ütlust mööda on müügilt kadunud endiste vabaduslaulikute teosed ja isegi neid puudutavad memuaarid:

"Üheks selliseks raamatuks on hiljuti ilmunud Džohhar Dudajevi lese Alla memuaarid. Üks minu Venemaa-korrespondentidest sai selle raamatu, luges läbi ja otsustas siis saata ta kingituseks oma vanale sõbrale Põhja-Tšetšeeniasse. Raamat sattus kuidagi julgeolekuorganitesse, see inimene kutsuti välja, teda hoiti kolm päeva kinni, uuriti, kust ja miks ta selle raamatu sai ning lõpuks pani ülekuulamist läbi viinud ohvitser selle tema silme all demonstratiivselt põlema."

"Tänases Tšetšeenias on väga raske rääkida informatsiooni levitamise vabadusest", nentis Põhja-Kaukaasia ekspert Aslan Aijubov.