Litvinenko, 40, väitis, et tema elu on korduvalt ähvardatud lõpetada pärast seda, kui ta tegi sensatsioonilise avalduse, nagu oleks temalt tellitud Vene miljardäri Boriss Berezovski mõrv.

Mõne andme põhjal saadeti Litvinenko seejärel KGB järeltulijast Föderaalsest Julgeolekuteenistusest erru ja ta olevat mõnda aega olnud vangis. Täpsustatud andmeil arreteeriti ta mullu märtsis, vabastati kohtu otsusel novembris, kuid arreteeriti taas ja hoiti enne lõplikku vabastamist veel kuu aega kinni.

Edine KGB juhtivtöötaja Oleg Gordijevski, 61, kes põgenes Suurbritanniasse 1985. aastal, väitis, et Litvinenko on jäänud oligarhide ja presidendi meeskonna vahelise võimuvõitluse rataste alla. Litvinenko ütles lennujaamas: “Mind on Vene julgeolekuteenistused pidevalt ähvardanud ja need ähvardused on puudutanud ka minu last ja naist.” Ta kinnitas, et teab üsna palju Kremli saladusi, muu hulgas ka neid, mis puudutavad mulluseid pommiplahvatusi Moskva suurelamutes. Ka see olevat tema elu Venemaal väljakannatamatuks teinud.

“Viimasel ajal on räägitud nende inimeste tapmisest, kes praegusele reþiimile vastuvõetamatud on,” kinnitas Gordijevski. “Üks sihtmärke on ilmselt olnud Boriss Berezovski. Litvinenko ja veel paar inimest korraldasid Moskvas pressikonverentsi (1998. aastal), kus nad salaplaanid paljastasid. Kuigi Litvinenko kinnitas, et julgeolekuteenistus tapab ja piinab inimesi, ei teatud siis, kas teda uskuda või mitte. Nüüd aga ähvardab Berezovskit arreteerimine ning Litvinenko on ilmselt kahe jõu - oligarhide ja Kremli - võitluse keskmesse sattunud.”

“Venemaal kardavad inimesed ikka veel KGBd. Tema elu oli ohus. Ta otsustas, et on aeg lahkuda ja leida turvaline kodu Inglismaal.”

Litvinenko põgenemine on sattunud keerulisele ajale - Suurbritannia peaminister Tony Blair valmistub Moskva-visiidiks. Tegelikult pidanuks külaskäik algama järgmisel nädalal, kuid lükkub edasi. Blair tahab olla kodumaal, kui seal algavad järjekordsed massimeeleavaldused ja piketid kõrgete kütusehindade vastu. On teada, et Venemaa luure jätkab tegevust endise agarusega, ehk nagu ütles üks Briti ekspert: “Nende majandus on võrreldav Norra majandusega, luuretegevus aga ameeriklaste omaga.”