Kaaperdaja nõudis kursimuutust juba Venemaa territooriumil Astrahani ja Volgogradi vahel.

Kardeti tðetðeene

Kümneliikmeline meeskond jäi uskuma, et lennukis on pommid ja mehel hambuni relvastatud tðetðeeni kaaslased. Kuulekalt lennati Bakuusse tankima. Aserid kinnitasid samuti, et lennukis on vähemalt neli hambuni relvastatud tðetðeeni ega teinud vähimatki katset TUd kinni pidada ja pantvange vabastada.

Nii võetigi kurss Tel Avivile.

Iisraeli peaminister Ehud Barak oli juba teel Washingtoni, kui teade temani jõudis. Peaministri lennuk kiirustas seepeale tagasi Tel Avivi poole. Esimesed uudised kõnelesid, et kaaperdajad on tðetðeenid, kes nõuavad palestiinlastele iseseisvust ja on kõigeks valmis. Hiljem selgus, et palestiinlastega ja Iisraeli sisekonfliktidega kaaperdajal pistmist ei olnud.

Tel Avivi lennujaam keeldus kaaperdatud lennukit vastu võtmast ning Iisraeli lennuväe hävitaja eskortis TU-154 Eilati lähedale Uvda sõjaväebaasi. Moskvast lendas juba Iisraeli suunas erilennuk Föderaalse Julgeolekuteenistuse ametnikega ja prokuratuuri esindajatega.

Andis kolme tunniga alla

Õnneks võis Barak lasta oma lennuki kursi taas Washingtonile seada, sest kaaperdaja andis end juba kolme tunni pärast Iisraeli julgeolekuteenistuse kätte. Mingeid tðetðeene lennukis ei olnud ja võimalik, et kaaperdaja oli relvitu (teistel andmetel oli tal siiski automaat, mille võttis lennukis ära julgestusagentidelt). Peale julgestusagentide, kes oma relvad lahkelt loovutasid, olid püstolid ka lennuki meeskonnal.

Miks keegi neist kaaperdajale, ilmsete närvihaiguse tundemärkidega mehele, vastu ei hakanud, pole teada. Meeskond keeldus ajakirjanikega kõnelemast.

Kollane rass jääb peale

Lääne andmetel on kaaperdaja nimi Avmerhan Amartðenov. Uvdas Iisraeli esindajatega kõneldes nõudis ta ajakirjanike kohalekutsumist ja tegi vastuolulisi avaldusi.

“Minu isa saatis mind tähtsa teatega maailma ja Jaapani keisri poole,” oli üks ta väiteid. “Mul on kaasas kirjad, mis hoiatavad: kollane rass vallutab maailma,” kinnitas ta.

Iisraeli kindralmajor Jomtov Savia kinnitas, et kõik, mis kaaperdaja rääkis, oli “jama”. Ajakirjanikega ei lastudki teda kõnelda.

Venemaa väitel oli kaaperdaja Dagestani elanik Zahir Husseinov. “Ta on miilitsas arvel kui mitmesuguste ekstremistlike usuorganisatsioonide aktiivne liige,” kinnitas eile õhtul raadiojaam Ehho Moskvõ. Raadiojaam lisas, et Iisraeli peaministri esindaja Roman Bronfmani väitel antakse terrorist, ükskõik, mis rahvusest ta ka ei oleks, Venemaale välja.

Kaaperdatud lennuki reisijatele anti vajalikku abi ning pühapäeva pärastlõunal lendasid nad Venemaale tagasi. Lennukis oli ka 11aastane Apki Bakajev, kes põeb leukeemiat ja lendas koos oma emaga Moskvasse ravile. Tema ema Tamara tänas Iisraeli võime osutatud arstiabi eest.

Toetajateta jäänud Mahhatðkala jalgpallimeeskond kaotas vahepeal Torpeedole 1:2.