Slovakkia ja Ungari vahele on üles kerkinud pinged, vahendab BBC. Pingete tekkimise põhjuseks on hiljutised rünnakud Slovakkia arvukale ungarlaste kogukonnale.

Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany mõistis hukka Slovakkias toimunud “metsikused” ja kasvava ksenofoobia.

Ungari välisminister kutsus Slovakkia saadiku esmaspäeval välja, et rünnakute vastu protesteerida. Slovakkia lubas tegutseda, ent leidis ikkagi, et Ungari reageerib üle.

Umbes 600 000 ungarlast elab Slovakkias ning nad moodustavad ligi10% maa rahvastikust.

Tüli puhkes pärast seda, kui noor ungarlanna peksti eelmisel nädalal Slovakkias Nitra linnas läbi. Ilmselt mindi ungarlannale kallale seetõttu, et kuuldi teda ungari keeles mobiiliga rääkimas.

Partei, mis esindab Slovakkia ungarlasi ütles, et viimastel nädalatel on sagenenud juhtumid, kui noorte slovakkide kambad on käinud baarides ungari keeles kõnelejaid hirmutamas.

Ungaris on Slovakkia saatkonda määritud graffitiga ning jalgpallimatšidel lehvitatud Slovakkia-vastaseid loosungeid.

Pinged Ungari ja Slovakkia vahel on kogunenud sellest saati, kui jõuliselt Ungari-vastane Slovakkia rahvuspartei pääses juunis Bratislavas valitsusse. Slovakkia rahvuspartei liider teatas, et ungarlased on nagu vähktõbi.

Slovakkia rahvusliikumine pääses Ungari võimu alt 19. sajandil ning ka pärast seda püüdis Ungari slovakke alla suruda. Austria-Ungari impeerium purunes 1918. aastal ja muuhulgas moodustati Põhja-Ungari territooriumist uus Tšehhoslovakkia riik. Põhiliselt slaavi keelt kõneleva piirkonna sisse jäi ka kogukond etnilisi ungarlasi.

1993. aastal sai lagunes Tšehhoslovakkia Tšehhiks ja Slovakkiaks. Slovakkia kuulutas end siis “slovaki rahva riigiks”, mis jättis kohalikele ungarlastele mulje, et nad on teisejärguline rahvus. Selliselt taustalt on kerkinud ka viimase aja probleemid.