"Ma ei suuda kujutleda, mis peaks juhtuma lähema 24 või 48 tunni jooksul, et gaasitransiit taastuks. See on sama hästi kui võimatu, poolte seatud tingimused lahknevad sedavõrd, et see lihtsalt ei saa toimida," rääkis Reutersi teatel Slovakkia peaminister Robert Fico pressikonverentsil pärast Moskvast tagasi pöördumist, kus ta koos Bulgaaria peaministri Sergei Staniševiga kohtus Venemaa peaministri Vladimir Putiniga.

"Läbirääkimised Kiievis ja Moskvas näitasid, et lahkhelid Ukraina ja Venemaa Föderatsiooni vahel on sügavad ja loomult poliitilised. Tundub, et isegi Euroopa Liit ei suuda neid kiiresti lahendada," lisas Fico.

Fico väljendas kasvavat lootusetust Euroopa Liidus patiseisu jätkumise pärast. Slovakkia – ja samuti Bulgaaria – toob kogu riigis tarbitava maagaasi sisse Venemaalt. Kreeka, Ungari ja Tšehhi toovad tarbitavast gaasist ligikaudu kolmveerandi Venemaalt ja sõltuvad samuti Ukrainat läbivatest gaasijuhtmetest. Kogu Euroopa Liidus tarbitavast gaasist tuleb Venemaalt neljandik.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso on nimetanud praegust olukorda "vastuvõetamatuks ja uskumatuks" ning ütles, et Euroopa Komisjon soovitab ELi ettevõtteil kaevata kohtusse asjaga seotud Venemaa ja Ukraina energiafirmad, juhul kui nende varustamine gaasiga varsti ei taastu.

Ukraina valitsuse pressiteenistus teatas täna, et öösel leppisid Ukraina peaminister Julia Tõmošenko ja Vladimir Putin kokku, et valitsuste esindused kohtuvad nädalavahetusel, et tüli lahendamist arutada. 

Gazprom nõuab Kiievilt 614 miljonit dollarit maksmata arvete katteks, mida Ukraina ei taha tunnustada, ning tahab gaasi eest edaspidi saada 450 dollarit 1000 kuupmeetri kohta. Nõutud hind on samal tasemel kui see, mida maksavad Gazpromi kliendid Euroopa Liidus ning tähendaks kahe ja poole kordset hinnatõusu võrreldes mulluse 179,5dollarilise hinnaga 1000 kuupmeetri eest.

Euroopa Komisjoni energiavolinik, komisjonis Lätit esindav Andris Piebalgs ütles eile Euroopa Parlamendi ees esinedes sõnul on tegemist "kõige tõsisema energiakriisiga Euroopa Liidu ajaloos", mis on võrreldav 1970ndate naftakriisiga. Piebalgs andis teada, et EL on saatnud kohapeale vaatlejate grupi ja omapoolsed lubadused täitnud, ent transiidiga on ikkagi probleeme. Nimelt on Venemaa poolt edastatavat gaasi kogust Ukraina sõnul võimatu edastada. Piebalgs nõudis, et osapooled lahendaksid tehnilised probleemid ja jätkaks gaasitarneid ELi. Igal juhul on mõlema riigi maine Piebalgsi hinnangul määritud. Volinik viitas ELi probleemidele - esiteks vastastikuste ühenduste puudumine ning teiseks gaasi tarnekindluse direktiivi puudumine. Piebalgsi sõnul on direktiivi osas kiiresti vaja edasi minna ning ta palus saadikute abi selles osas.