„Kah­juks on ha­ka­nud le­vi­ma ar­va­mus, et Gruu­sia oli neis sünd­mus­tes mää­ra­vaks poo­leks,” tõdes kait­se­mi­nis­ter Jaak Aa­vik­soo sel nä­da­lal. Nii jah, ja mit­te just vii­ma­sel ajal.

Sel nä­da­lal esi­tas Ve­ne­maa Eu­roo­pa Jul­geo­le­ku- ja Koostöö-or­ga­ni­sat­sioo­ni (OS­CE) ala­li­se­le nõuko­gu­le Vii­nis soo­vi uu­ri­da sel­le or­ga­ni­sat­sioo­ni sõja­lis­te vaat­le­ja­te ra­por­teid Ts­hin­va­list 7.–8. au­gus­til, mil Lõuna-Os­see­tia pea­linn oli Gruu­sia tu­le all.

Ve­ne vä­lis­mi­nist­ri Ser­gei Lav­ro­vi sõnul on Mosk­va „vä­ga­gi hu­vi­ta­tud tõe tea­dasaa­mi­sest sel­le koh­ta, mi­da OS­CE vaat­le­jad ütle­vad, mi­da nad ra­por­tee­ri­sid ja kel­le­le need ra­por­tid esi­ta­ti.” „Me ei püüa ke­da­gi mil­les­ki süüdis­ta­da. Kuid ar­ves­ta­des jät­ku­vaid lek­keid mee­dias­se sel tee­mal, ole­me sel­le küsi­mu­se tõsta­ta­nud,” ütles Lav­rov.

Tõepoo­lest on il­mu­nud vii­teid OS­CE vaat­le­ja­te ra­por­ti­te­le, mil­lest võib jä­rel­da­da teist­su­gust sünd­mus­te kul­ge­mist neil au­gus­tip­äe­vil, eelkõige 7. au­gus­ti õhtul, na­gu se­da on väit­nud Gruu­sia võimud. Kolm OS­CE vaat­le­jat – Soo­me ma­jor, Val­ge­ve­ne kap­ten ja Poo­la tsi­vii­li­sik – olid tol ajal ain­sad era­poo­le­tud sõja­li­sed vaat­le­jad seal la­hin­guväl­jal.

Nen­de ra­por­teid ei ole aval­da­tud, kuid Ve­ne­maa soov neid saa­da on vei­di kum­ma­li­ne. On ju Ve­ne­maa OS­CE lii­ge ja sel­le prae­gu­se ee­sis­tu­ja­maa Soo­me vä­lis­mi­nis­ter Ale­xan­der Stubb on kin­ni­ta­nud, et Ve­ne­maa­ga on ja­ga­tud igap­äe­va­seid ra­por­teid ko­ha­pealt.

„Po­le mi­nu asi ot­sus­ta­da, kes sõda alus­tas,” ütles Stubb kol­map­äe­val Mosk­vas, päev pä­rast koh­tu­mist Lav­ro­vi­ga. „OS­CE po­le luu­reor­ga­ni­sat­sioon. Meie va­hen­did on vä­ga pii­ra­tud, võrrel­des ülejää­nud maail­ma luu­re­tee­nis­tus­te­ga – ka­hek­sa rel­vas­ta­ma­ta sõja­list vaat­le­jat.”

Mõis­ta­gi ei saa ol­la ava­lik kõik see, mi­da luu­re­tee­nis­tu­sed tea­vad või ei tea. Kuid aeg-ajalt – ja täies­ti võima­lik, et nen­de en­di hu­vi­des – nad ju üht-teist ava­lik­ku­se­le lek­ki­da la­se­vad. Ehk na­gu kir­ju­tas hil­ju­ti aja­leht New York Ti­mes: lää­ne luu­re­tee­nis­tu­sed ei ole suut­nud kin­ni­ta­da Th­bi­li­si väi­teid, et Gruu­sia alus­tas rünna­kut seetõttu, et Ve­ne in­va­sioon oli ju­ba käi­mas.

See on dip­lo­maa­ti­li­selt öel­dud. Ti­mes ise nii de­li­kaat­selt as­ja­le lä­he­ne­ma ei jää­nud, il­mu­ta­des eel­mi­sel nä­da­lal pi­ka ar­tik­li, mil­les ju­tus­ta­tak­se ümber nen­de kol­me vaat­le­ja ra­por­tid, mis puu­du­ta­vad sõja al­gusööd. Lühi­dalt öel­des on jä­rel­dus, et Gruu­sia väed ründa­sid Ts­hin­va­lit va­li­ma­tu ka­hu­ri- ja ra­ke­ti­tu­le­ga, sea­des oh­tu tsi­vii­le­la­ni­kud, Ve­ne ra­hu­val­va­jad ja rel­vas­ta­ma­ta vaat­le­jad, ning et ei saa kin­ni­ta­da Gruu­sia küla­de rän­ka pom­mi­ta­mist 7. au­gus­ti õhtul, mi­da on esi­ta­tud Gruu­sia rünna­ku olu­li­se õigus­tu­se­na.

Tu­li­punk­ti sat­tu­nud kol­me OS­CE vaat­le­ja ra­por­teid on ka­hel kor­ral, au­gus­tis ja ok­toob­ris, tut­vus­ta­tud ka­hel kon­fi­dent­siaal­sel brii­fin­gul dip­lo­maa­ti­de­le Th­bi­li­sis. Üle­vaa­ted seal kuul­dust and­sid New York Ti­me­si­le mõle­mal üri­tu­sel ko­hal ol­nud ini­me­sed. De­tai­le kin­nis­ta­sid seejä­rel kolm lää­ne ja üks Ve­ne dip­lo­maat. Aja­leht an­dis ko­gu­tud ma­ter­ja­li kir­ja­li­kult ülevaa­ta­mi­seks ka OS­CE esin­du­se­le Th­bi­li­sis, kes neid ei vaid­lus­ta­nud. Küll aga keel­dus OS­CE aja­le­he pal­vest in­terv­juee­ri­da vaat­le­jaid ja nen­de juh­ti, Bri­ti eruoh­vit­se­ri Step­hen Youn­gi.

Kinniste uste taga

Young oli see, kes korraldas eel­mi­sel kuul tei­se in­fo­tun­ni. Ko­hal ol­nud isi­ku sõnul jäi Young kind­laks vaat­le­ja­te hin­nan­gu­le, et Gruu­sia küla­sid ei pom­mi­ta­tud 7. au­gus­ti õhtul ula­tus­li­kult. „Kui oleks ol­nud tu­gev pom­mi­ta­mi­ne neil ala­del, kus see Gruu­sia väi­tel toi­mus, siis olek­sid meie ini­me­sed se­da kuul­nud. Aga nad ei kuul­nud,” ole­vat Young tõde­nud. „Nad kuul­sid vaid aeg-ajalt toi­mu­nud väi­kekä­si­rel­va­de tu­lis­ta­mist.”

Au­gus­tis – pä­rast se­da, kui Gruu­sia vä­lis­mi­nis­ter Eka Tkešelašvi­li oli kin­ni­ta­nud dip­lo­maa­ti­de­le Th­bi­li­sis, et Gruu­sia rünnak oli kaa­lut­le­tud ja va­li­ku­li­ne – tea­vi­tas dip­lo­maa­te tei­ne­gi seal­ne OS­CE esin­da­ja, Bri­ti eruoh­vit­ser Ryan Grist. Ta on öel­nud, et oli tol pom­mi­ta­misööl kon­tak­tis kõigi osa­pool­te­ga. „Mul­le oli sel­ge, et rünnak oli täies­ti va­li­ma­tu ja ebap­ro­port­sio­naal­ne vas­tus iga­su­gu­se­le pro­vo­kat­sioo­ni­le, kui se­da üld­se oli. Rünnak oli mi­nu mee­lest sel­gelt va­li­ma­tu rünnak lin­na­le kui sel­li­se­le.” Grist an­dis dip­lo­maa­ti­de­le üle­vaa­te vaat­le­ja­te ra­por­ti­test ja li­sas oma hin­nan­gu. Pea­gi pä­rast se­da as­tus ta sel­gu­se­tu­tel as­jao­lu­del ame­tist ta­ga­si, kir­ju­tab New York Ti­mes.

Va­li­ma­tu ja ebap­ro­port­sio­naal­ne rünnak lin­na­le võib ol­la sõja­ku­ri­te­gu.

Gruu­sia va­lit­sus­te­ge­la­sed on väi­de­ta­vad OS­CE vaat­le­ja­te ra­por­tid sünd­mus­te kul­ge­mi­se kohta ta­ga­si lüka­nud ja soo­vi­ta­nud lää­nel nen­de­ga mit­te ar­ves­ta­da, vä­he­malt mit­te võtta puh­ta kul­la­na. „Ma ei tea, mis in­fo see on ja kui­das on se­da kin­ni­ta­tud,” ütles asevä­lis­mi­nis­ter Gi­ga Bo­ke­ria eel­mi­sel nä­da­lal New York Ti­me­si­le. „G­ruu­sia kont­rol­li all ol­nud küla­de kest­vast ründa­mi­sest ja Ve­ne sõjajõudu­de koon­da­mi­sest on nii pal­ju tõen­deid, et üldist pil­ti sünd­mus­test see ei muu­da. Kes neid plah­va­tu­si lu­ges? Kõlab pent­si­kult.”

Mit­te just ülla­tus­li­kult vii­tas in­teg­rat­sioo­ni­mi­nis­ter Te­mu­ri Ja­ko­bašvi­li lai­mu le­vi­ta­ja­le. „Ve­ne­maa on väl­ja käi­nud suu­re ra­ha pi­da­maks in­fosõda Gruu­sia vas­tu ja ka­su­ta­des KGB ar­se­na­li – väl­jap­res­si­mi­si, pis­ti­seid, vär­ba­mist ja in­fo­ga ma­ni­pu­lee­ri­mist. Sel­li­se te­gut­se­mi­se tu­le­mu­sed jõua­vad aja­kir­jan­dus­se,” ütles ta In­ter­fa­xi tea­tel.

Sõja puh­ke­mi­sest saa­dik on Gruu­sia va­lit­sus kut­su­nud üles era­poo­le­tu­le uu­ri­mi­se­le, öel­des, et see pal­jas­taks Ve­ne vä­ge­de koon­da­mi­se ja rünna­kud Gruu­sia küla­de­le. „As­jad ei ala­nud 7. au­gus­til ja see on sel­ge igaühe­le, kes tee­ma­ga kur­sis,” kor­das sel nä­da­lal asevä­lis­mi­nis­ter Bo­ke­ria. „Loo­da­me, et ko­mis­jon uu­rib neid as­ju ja kind­las­ti loo­da­me ka, et Ve­ne­maa sun­ni­tak­se ole­ma ko­mis­jo­ni­le ava­tud, na­gu meie sel­leks val­mis ole­me.” Ilm­selt vii­tas ta Eu­roo­pa Lii­du uu­ri­misrühma­le, mil­le ju­hiks va­li­sid eu­ro­lii­du vä­lis­mi­nist­rid es­masp­äe­val hoo­pis lii­duvä­li­se ·veit­si dip­lo­maa­di Hei­di Tag­lia­vi­ni.