Keskpartei sekretäri Jarmo Korhoneni sõnul eraldatakse tagasimakseks mõeldud raha järgmise aasta riigitoetusest, mida partei saab riigilt 9,18 miljoni euro ehk 143 miljoni krooni ulatuses, kirjutas Helsingin Sanomat.
Korhonen eitas samas, et Keskpartei on tõsises rahahädas, kuid tema väitel on parteide rahastamise praktika viimase 30 aasta jooksul oluliselt muutunud, mistõttu tuleks tema arvates parteisid pigem rahastada avalike annetuste kaudu.
"Kõik annetused võiksid olla tehtud ainult väikestes summades eraisikute poolt, kes on üle 15-aasta vanused," tõdes Korhonen.
Korhoneni kinnitusel kavatseb partei tagasi maksta kogu nõutava summa. Samas oli ta üllatunud, et nõuded puudutavad Keskparteid, kuigi Nova tegi annetusi hoopis erakonda eelmistel parlamendivalimistel rahastanud Menestyvä Suomi assotsiatsioonile, mis on nüüdseks oma tegevuse lõpetanud.
Korhoneni sõnul tegeles Menestyvä Suomi vaid piletite müügiga ühele seminarile, kus esinesid peaminister ja rahandusminister.
Eelmisel nädalal teatasid mitmed Soome poliitikud ja erakonnad, et nad kaaluvad Nova Grupilt saadud raha tagastamist, vahendas STT.
Keskpartei saadik Eduskunnas Juha Mieto teatas, et andis tagasi 1800 euro (28 000 krooni) suuruse Novalt saadud annetuse ja Kokoomus kavatseb tagasi anda 46 000 eurot (72 000 krooni). Opositsiooniliste sotsiaaldemokaraatide parteisekretär Ari Korhonen väitis aga, et partei kavatseb tagasi maksta 3600 euro ulatuses (56 000 krooni) Novalt saadud annetusi.
Soomes makstakse parteidele riigi poolt toetusi vastavalt kohtade arvule, mida nad parlamendis on valimiste järel saanud. Viimastel parlamendivalimistel 2007. aastal sai Keskpartei Eduskunnas 51 kohta.

Aasta tagasi selgus, et valdavalt kaubanduskeskuste ehituslubade ja planeeringutega tegelenud Nova Group toetas märkimisväärse summaga Keskparteid. Hiljem on välja tulnud, et kõik parteid on saanud suuri summasid sponsoritelt, keda nad ei taha avalikustada. Tänavu juunis kuulutati aga välja Nova Grupi ja selle tütarettevõtte Nova Kiinteistökehitys pankrot.