1. lugu: Miina ja Pauli

Memm Miina ja taat Pauli istuvad teineteise käsi silitades Cafe Mangos, Myyrmäki äärelinnas. Kortsuliste nägudega Miinal ja Paulil on silmi vaid teineteisele. Istuvad käsikäes teine teisel pool lauda, õrnnukker naeratus näol. Nende kohvikunurga õhus on kevadarmastuse lumm segatud elusügise kaduvikuga.

Akna tagant vurab mööda buss kirjaga “Tarja Halonen”. Pauli muutub rahutuks. Sosistab Miinale midagi Tarja kohta. Miina ohkab: “Nojah, ega presidendist presidendikandidaat iga päev meie külas käi...” Memm ja taat astuvad käsikäes sotside ja Halose valimistelgi poole. Nad usuvad paremasse Soomesse.

2. lugu: Mikko ja Kaino

Kaino istub Turu linnas Barbi klubi kõrval Tarja Halose valimisstaabis. Kainol on suur habe, vägev vats ning pikaldane jutt. Eluaeg autorooli keeranud ja ametiühingu asju ajanud mees leiab pensionipõlves aega üle päeva staapi tulla. Saab tasuta kohvi ja rääkida. Sisse lendab salkkond prouasid: “Andke veel märke!” Kotid täidetakse suveniiridega, millel Halose pilt. Daamid putkavad tänavale – kampaaniat tegema. Kaino riputab endagi jope täis Tarja pildiga märke, näeb välja kui ordenitest kubisev sõjaveteran.

Mikko valab Kainole tassitäie kohvi. Mikko on üliõpilane, õpib soome filoloogiat, pursib veidi ka eesti keelt. Mikko meel on vasakpoolne, sest keegi peab ju vohava kapitalismi ajal töörahva eest seisma. Mikko peregi on vaskpoolne. Vanaema jõudis parlamenti, vanaisa sõdis punaste poolel. Mikko kandideeris sotsina linnavolikokku, on vabatahtlikuna Tarja kontoris abiks. Mikko valab Kainole veel tassi kohvi. Nad mõlemad usuvad paremasse Soomesse.

3.lugu: Theodor ja Sauli

Biokeemik Theodor leiab iga päev võimaluse, et astuda läbi Turu kesklinnas Forumi kaubakeskuses asuvast Cafe Niinistöst. “Halost ei valitud presidendiks sellepärast, et ta oli parim, vaid sellepärast, et ta on naine, aga nüüd paistab muutuste aeg,” seletab Theodor iga päev kümneid kordi. Ja kiidab Sauli Niinistöt, kes toob Soomele muutusi.

Ainuüksi Turu Cafe Niinistös jagatakse igal päev 400 tassitäit kohvi. Kokku on Niinistö kohvikuid üle maa 35. Neis kõigis usutakse paremasse Soomesse.

4. lugu: Hanna ja Jussi

Hanna ja Jussi seisavad Helsingi kinos Bristol peaminister Matti Vanhase pildi ees. Jussil on seljas parim ülikond, Hannal sügava dekolteega kostüüm, sest päev ju tähtis. Käib Keskpartei valimiskampaania lõpu-üritus ning Hanna ja Jussi on alates detsembrist Keskpartei nooreühenduste juhtidena kõvasti rabelenud.

Matti piltidega voldikud rändavad taskutesse, peaministri plakati tagant piilub välja Narnia muinaslugusid tutvustav filmiplakat. Soome hümn mattub popkorni-aroomisse. See ei kõi-guta sadade kogunenute usku paremasse Soomesse.

5. lugu: Anneli ja Tarja

Seemendustehnik Anneli on elu jooksul elu andnud tuhandetele vasikatele ja harjunud head tegema. Ta sekeldab Myyrmäkil sotside pakutava hernesupi juures. Viib vanaemadele taldriku kätte ja lükkab ratastoolis taadi otse järjekorra etteotsa.

Pauli ja Minna on kõhu täis saanud. Kõigepealt Tarja supp, siis Niinistö meeskonna jagatavad vorstikesed ja kõige kõrvale Kesk-Matti pakutav leib. Poliitiline tolerants missugune.

Taamale tekkinud summast kostavad hääled: “Tarja, Tarja...” Ja ongi president kohal. Kätleb ja kallistab nagu rahvuse ema rolli kandjale kohane. Räägib siiralt ning selgelt, nii et mõistavad ka need, kellele poliitkõned võõrad. Tarja sõnum on selge – ta usub paremasse Soomesse.

6. lugu: Soome ja Soome

Valimispäeva hommikul Helsingis. Somaallannast meditsiinitudeng Fardowsia istub kella üheksast Laivastokuja tänavas asuvas valimisjaoskonnas. Tema amet on olla abiline. Kui pensionär ei näe numbrit kirjutada või invaliid ei pääse kabiini, algab säravsilmse mustanahalise neiu töö. Fardowsia räägib soome keelt, kuid kodakondsuse saab alles järgmisel aastal. Siis kavatseb ta kindlasti kõigile valimistele minna. Ta usub Soomesse, oma uude kodumaasse.

Pühapäev leiab Pauli ja Minna taas Cafe Mangost, käed teineteise pihus. Tunnise istumise järel nad tõusevad. Liiguvad valimisjaoskonna poole, nagu miljonid soomlased. Nagu kõik, usuvad nad paremasse Soomesse.

Eile õhtul selgus, et presidendivalimiste esimese vooru võitis Halonen, kes oli kell 9.15 õhtul, mil loetud üle 90 häältest, kogunud 46,5 protsenti. See aga ei taganud veel presidendiks saamist. Teine voor Halose ja 23,4 protsenti häältest kogunud Sauli Niinistö vahel toimub kahe nädala pärast, 29. jaanuaril.

Tarja Halonen: “Vene–Saksa gaasitorust on kasu.”

•• President Tarja Halonen, kas Soome lahe põhja rajatav Vene–Saksa gaasitoru on Soomele ja Eestile ohtlik?

Ei, see pole ohtlik. Pigem on gaasitoru isegi Soomele kasulik, sest aitab kaasa muutustele Venemaal. On hea, kui Venemaa ja Saksamaa suhtlevad enam turumajanduslikel alustel ja et Venemaa liitub enam Euroopa majandusruumiga ja hakkab järgima vaba turumajanduse reegleid. Ukraina-Vene gaasisõjast on vaja õppida. Ja meile kõigile Soomes on kasulikud positiivsed muutused Venemaal. Rein Sikk