Soome-vastaseks propagandavahendiks muudetud 82-aastane Irina Antonova saabus 2008. aastal Helsingisse turistiviisaga, et külastada tütart. Antonova ja tema soomlasega abiellunud tütar Natalja otsustasid, et halb tervis on piisav ettekääne vana naise alaliseks Soome jäämiseks. Millelgi pärast ei soovi hooldust vajav Antonova tagasi Viiburi sotsiaalhoolekande rüppe, kuigi tema kodu on seal.

Venemaa peaminister Vladimir Putin jõudis juba nõuda seadustest mööda minnes rauga Soome jätmist. Venemaa Föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov seadis kahtluse alla Soome demokraatlikkuse, sest Venemaa kodanikku soovitakse kodumaale tagasi saata.

Antonova asjad peavad olema deporteerimiseks valmis homme hommikul kell 9.00 ning Soome ametnikud on teatanud soovist rauk Vene võimudele kell 13.00 piiril üle anda. Vene võimud saadavad naisele vastu reanimobiili.
Putin lubas Antonovale Venemaal normaalse äraolemise tagada, kui Antonovite perekond seda palub. Viiburi rajooni ülem juba külastas kohaliku kliinikut, kuhu Antonova paigutatakse.

Venemaa on tänu oma nõudlikele kaasmaalastele korraldanud juba terve seeria nn humanitaarpropaganda rünnakuid Soome vastu. Teleuudistes näidatakse seeriatena nõretavaid lugusid sellest, kuidas südametud Soome ametnikud ahistavad kaitsetuid vene naisi, lapsi ja rauku.

Esmaspäeval korraldasid Antonova Soome jäämise nimel võitlevad aktivistid Helsingis meeleavalduse. Seal protesteeriti samuti egiptlanna Evelin Fadeli deporteerimise vastu, kes saabus Soome turistiviisaga ja otsustas koju lendamise asemel ennast hoopis võimude eest peitma hakata. Fadeli saadetakse kodumale 13. juunil.

Pikaajaline skandaal toimus venelanna Rimma Saloneni ümber, kes on segatud oma poja röövimisloosse. Salonen süüdistab oma poja järele valvavaid Kokemäki linna sotsiaaltöötajaid, et need ei luba lapsel vene keeles rääkida, mitu korda päevas palvetada ja kanda õigeusu risti. Rimma Saloneni esindajana ja kommentatorina teleuudistes tegutseb Eestis Öise Vahtkonna sõbrana tuntuks saanud Soome ühiskonnategelane, kriminoloog ja publitsist Johan Bäckman. 

Venemaa kodanik Rimma Kazakova tutvus Tallinnas praegu 65aastase soomlase Paavo Saloneniga ja abiellus temaga 1995. aastal. Seitse aastat hiljem paar lahutas ajal, mil Rimma oli lapseootel. Pärast poja Antoni sündi otsustas Soome kohus, et laps peab jääma isa juurde, kuid Rimma viis lapse salaja Venemaale, kust poiss isa poolt omakorda salaja Soome tagasi toodi.

Teine lapsedraamasse segatud venelanna Inga Rantala sattus Venemaa teleuudiste kangelaseks, kui Turu linna sotsiaaltöötajad viisid tema poja koduse peksu pärast varjupaika.