Pietarsaari sadama valvuri Kari Niemi sõnul on täiesti võimalik, et kaubalaeva Arctic Sea pardal võis olla mingi salajane last, kui laev Kaliningradist remonditöödelt juulis Soome sadamasse jõudis. Laeva ei otsitud läbi, kuna Soome sadamaametnikud eeldasid, et see on tühi, rääkis Niemi ajalehele Helsingin Sanomat.

"Laev läbis ainult normaalse meeskonna- ja tollikontrolli. On täiesti võimalik, et relvi peideti näiteks keevitatud seinte vahele, ballastimahutitesse või joogiveepaakidesse," ütles Niemi, kes enda väitel hakkas kahtlustama salajast lasti juba siis, kui tulid esimesed teated Arctic Sea kaaperdamisest.

Ajalehe Financial Times Deutschland väitel tõestavad salajase lasti vedu pildid, millel Arctic Sea istub meres sügavamalt, kui puidulastiga peaks.

Juba nädalaid on meedias liikunud spekulatsioonid, et Läänemerel väidetavalt kaaperdatud kaubalaeval Arctic Sea veeti Vene õhutõrjerakette (nimepidi on nimetatud rakettei S-300 või H-55), mida võidi laevale laadida just Kaliningradis.

Raketid Iraanile, kaaperdas juudiriigi luure?

Et väidetava kaaperdamise looga on seotud "ühe või mitme riigi" salateenistus, on arvanud ka asjaga kõige põhjalikumalt tegelenud portaali Sovfraht – Morskoi Bjulleten endine peatoimetaja Mihhail Voitenko, kes nüüdseks on Venemaalt pagenud ja toimetaja ameti jätnud.

Üha rohkem saab kajastust ka teooria, et laev sattus Iisraeli salateenistus Mossad erioperatsiooni sihtmärgiks. Selle teooria pooldajate hulka kuulub ka riigikogu liige ja Lääne-Euroopa Liidu piraatlusevastase võitluse raportöör viitseadmiral Tarmo Kõuts.

Raketid pidanuks selliste teooriate järgi minema Iraanile või mõnele islamivabariigi liitlasele, näiteks poliitilis-sõjalistele rühmitustele Hizbullah või Hamas, mis on mõlemad Iisraeliga nugade peal. Kui see on tõsi, oleks Mossadi osalus täiesti loogiline ja tegu olekski kena spioonilooga, mida juhtum algusest saati meenutanud on.