Ahtisaari nõuandja Alpo Rusi sõnul mõtles Soome president naabrite all just suhteid Eestiga, sest samal ajal kui Soome ja Nõukogude Liidu vahele kujundati erilist riikidevahelist sümbioosi, ei kuulunud sellesse sõprusprojekti Soome suhete kujundamine Eestiga.

Ahtisaari kõne, milles on nähtud lõpu kuulutamist finlandiseerumisele ehk soometumisajale, äratas poliitilistes ringkondades ägeda mõttevahetuse.

Eile hommikul tsiteeriti televisiooni hommikuprogrammis suurima opositsioonipartei juhi Esko Aho sõnu, kes nimetas presidendi kõnet komistuseks. ”See oli nagu konn,” ütles Aho. ”Kui president mõtles tõesti, mida ütles, siis peab ajalugu kirjutama uuesti või vähemalt president peaks ära põhjendama, miks ta nii ütles.”

Vasakpartei esindaja Jaakko Laaksola meelest seadis Ahtisaari küsimärgi alla presidentide Paasikivi, Kekkoneni ja Koivisto välispoliitika. ”Ma arvasin, et meil olid naabritega head ja sõbralikud suhted. Ahtisaari on võlgu selgituse,” ütles Laaksola.

Mauri Pekkarinen Keskparteist arvas, et president ütles suhteid naabritega puudutava mõtte välja kogemata.

Ahtisaari hämmastas soometumisaja poliitilise liturgiaga harjunuid sedavõrd, et seda arutati veel televisiooni eriuudistes.