"Venemaa nõrkuseks on demograafia," tõdes Soros ajalehes Vedomosti. "Venemaal on üüratu territoorium, kuid seal elab selle alaga võrreldes vähe inimesi. Samas sünnib riigis muhameedlasi rohkem kui etnilisi venelasi." Seetõttu võib rahvastik väheneda kümne aastaga 10 miljoni võrra.
"Euroopa poliitika ei peaks baseeruma ainult geopoliitilisel tasandil, kuna sel juhul on rahvuslikud huvid tugevamad, kui üldised huvid," märkis Soros, kes kutsub Euroopa Liitu otsima ühist käitumismudelit. "Venemaa tugevuseks on tema geopoliitiline asend."
"Euroopa Liidu eeliseks on demokraatlik, rahumeelne ja seaduskuulelik ühiskond," lisas ta. "Seetõttu püüdleb Venemaa alati Euroopasse."
"Ressursside poolest rikas, kuid hõredalt asustatud Siber piirneb ressurssidelt vaese, kuid ülerahvastatud Hiinaga," rõhutas Soros. "Kui Kesk-Aasia riigid lõigata ära Lääneriikidest, orienteeruvad nad Hiinale."
Euroopa Liit peaks tema sõnul rakendama energiajulgeoleku tagamiseks vastavaid meetmeid, nagu Pan-euroopaliku regulatsiooni moodustamine ning Ukraina ja Gruusia püüdluste toetamine.
Riigikogu liige Marko Mihkelson kirjutab oma blogis, et Sorose arvamuslugu toetab välispoliitilist mõtteviisi, mis on viimastel aastatel kujunenud Eestis.

"Mõjuka filantroobi meelest on Venemaa välispoliitika agressiivse geopoliitilise ambitsioonikuse kasv sundimas Euroopat ühtsele käitumisele," kirjutas Mihkelson. Vajadus selle järele on suurem, kui kunagi varem.
Kuus protsenti Venemaa elanikkonnast on muhameedlased.