Ekspertide hinnangul on tegemist huvitava leiuga. “Elukutselised paleontoloogid otsivad selliseid jäänuseid, kuid tavaliselt ei leia neid, McSorley on aga väga hea avastuse teinud,” kinnitas muuseumi kuraator Lyall Anderson ajalehele Telegraph.

Leitud jäänused sarnanevad kirjeldustega praegusest veekoletisest, kuid omavahel seotuks neid pidada siiski ei saa –Nessi järv tekkis nimelt alles jääaja lõpus 12 000 aastat tagasi.

Eelajaloolise roomaja arvatav pikkus (ligi 11 meetrit) viitab sellele, et tegemist võib olla plesiosauruste seltsi kuulunud elasmosaurusega, need surid aga välja 155 kuni 150 miljonit aastat tagasi. Enamik kirjeldusi järvekoletistest on viidanud just plesiosauruste seltsile, kõige laiemalt levinud olid elasmosaurused, kellel oli ebatavaliselt pikk kael ja lühike saba, kasvasid nad aga kuni 14 meetri pikkuseks.

Juuli lõpus peaksid Loch Nessi järve kaldal aga algama filmivõtted, kui saksa mõjukas režissöör Werner Herzog (60) alustab dokumentaalfilmi tegemist koletisest. Filmi “Aguirre, jumalate viha” lavastanud saks-lane käsitleb oma filmis järvekoletist ümbritsevat salapära ning uurib, miks just selle eluka lugu on saanud maailmas nii tuntuks. Herzog kavatseb oma sõnul ka ise järve läbi kammida, lootes koletist leida. EPL

Hiina järvekoletis näitas end taas

Hiina legendaarne Tianchi järve koletis tegutseb taas, kui uskuda kohalike ametnike teateid salapäraste elukate nägemisest Jilini provintsis asuvas järves.

Šotlaste Loch Nessi järve koletise “hiina versioonist” ehk Tianchi koletisest on esimesed teated 1903. aastast, kui pühvli välimusega elukas olevat järvest möirgega välja hüpanud ja inimesi rünnanud. Elukat tulistati kuus korda kõhtu, misjärel see kadus tagasi vette. Hilisemad kirjeldused pajatavad suurte silmade ja esileulatuva suuga ning kuni pooleteisemeetri pikkuse kaelaga halli värvi elukast.

11. juuli hommikul nägid aga kohalikud ametivõimud Hiina kirdeosas asuvas järves ujumas salapäraste elukate parve, kirjutas Pekingi ajaleht Youth Daily üleeile. “50 minuti jooksul ilmusid elukad välja viis korda,” rääkis ajalehele Jilini provintsi metsaameti asedirektor Zhang Lufeng.

“Viimasel korral ilmus kuni 20 elukat,” edastas Reuters ametniku sõnu. Lufengi kirjelduse järgi olid elukad kaldast kahe-kolme kilomeetri kaugusel ning paistsid vaid heledate kogudena, kuid nende tekitatud lainetuse põhjal otsustades oli tema hinnangul tegemist elusolenditega. EPL