„Külm sõda ei ole kunagi lõp­penud. See on nagu viirus, mis omandab ravimi suhtes vastupanuvõime ja jätkab eksistentsi,” on USA meedias väitnud Sergei Tretjakov, kõrgeima aukraadiga Venemaa välisluure ohvitser, kes on uuemal ajal ameerikaste poolele üle hüpanud. USA-le oli kümme aastat kestnud ja 11 süüaluse tuvastamiseni viinud spionaažijuurdlus üks kõigi aegade suuremaid.

Kindlaim osa süüdistusest on seotud rahapesuga, sest kohtumistelt Vene luure residentidega lahkusid spioonid alati täis rahakohvritega. Eelmisel nädalavahetusel kinni peetud spioonidest on tagasi vabadusse lastud ainult kaks. Vicky Pelaez, Peruust pärit ja 20 aastat New Yorgi hispaaniakeelses ajalehes El Diario La Prensa töötanud sensatsioonireporter, lubati USA-s kautsjoni vastu vabadusse. Tema on nüüd tabatud spioonide seas üks neist kahest, kelle pärisnimi on teada. Näiteks Donald Heathfieldi valenimi pärineb ühelt imikuna surnud kanadalaselt, Richard Murphy seifis oli aga võltsitud Philadelphia sünnitunnistus.

Venemaa välisluure kuller, kes esines Christopher Metsose valenime all, lasti Küprosel kautsjoni vastu vabaks, kuid loomulikult kadus jäljetult. Metsos oli vähemalt nelja nüüd paljastatud spiooni sidemees ja sõitis USA-sse tavaliselt Kanada kaudu.

28-aastane kaunitar

Richard ja Cynthia Murphy valenime kandvad spioonid äratasid USA vastuluure tähelepanu, sest kohtusid 2001. aastal Metsosega ja hiljem ka ühe Venemaa ÜRO esinduse töötajaga. Cynthia Murphy lõi näiteks intiimse sideme Hillary Clintoni ühe kampaaniajuhi Alan Patricofiga ja edastas saadud infot „abikaasa” vahendusel otse Moskvasse.

Maailma meedias on suurimat sensatsiooni tekitanud Anna Chapman, oletatava pärisnimega Anna Kuštšenko – 28-aastane kaunitar, kes on ennast ka internetis üsna väljakutsuvalt esitlenud. Tema isa tegutses omal ajal KGB agendina N Liidu Nairobi saatkonnas. Enne mullu Manhattanile spioneerima siirdumist elas Anna viis aastat Inglismaal, olles üürikest aega ka kohaliku ärimehega abielus. Paraku ei ole need Inglise firmad, mida ta oma endisteks tööandjateks nimetab – NetJets ja Barclays Bank –, temast kuulnudki.

Obama järele asuti nuhkima Medvedevi ajal

•• Briti eriteenistused on juba aastaid väitnud, et Vene luure tegutsevat taas külma sõja aegsel tipptasemel.

•• Kanada vastuluure on viimasel ajal tegelenud ühe Venemaa välisluure töötajaga, kes 2006. aastal vangi langes. Alles eelmisel nädalal tea­tas Kanada luurejuht Richard Fadden, et sealne riigiaparaat on välismaa spioonidest läbi imbunud.

•• USA näib olevat hakanud praegu tabatud Vene luurevõrgustikku jälgima 2000. aastast ehk ajast, mil Venemaa ÜRO esinduse esimene sekretär (koha­like luureoperatsioonide juht) Sergei Tretjakov kahe miljoni dollari eest ameeriklaste poolele üle hüppas. Aastail 1995–2000 oli ta töötanud tollase suursaadiku (1994– 2004) Sergei Lavrovi otseses alluvuses, üheteistkümnest nüüd tabatud nuhist seitse suhtles aga just Venemaa ÜRO esindusega.

•• USA luureskandaal on tuure kogunud juba mitu aastat ja ilmselgelt oli ka president Barack Obama sellega kursis, kui ta eelmisel nädalal oma ametivenna Dmitri Medvedeviga hamburgereid söömas käis. Obama on seni vaikinud, kuid vahistamised läksid lahti just siis, kui Medvedev riigist lahkus. On selge, et Oba­ma ametkonna järele nuhkima on Vene luurevõrgustik hakanud just Medvedevi presidendiajal.