"Mitte kunagi pole Sri Lankal rünnatud turiste, mitte ainsatki turistidevastast terroriakti pole siin riigis toimunud," ütles ta, lisades, et Sri Lanka on seadnud sihiks Skandinaavia ja Baltimaade turu vallutamise. 17 miljoni elanikuga India ookeanis asuva troopilise saareriigi huvi selle piirkonna vastu tõestab nii lennuliini avamine Stockholmist otse Sri Lankale kui ka asjaolu, et kuue Balti ajakirjaniku saabumine leidis sealses ajakirjanduses ootamatult suurt tähelepanu.

Meie saabumise puhul ilmus sellest sündmusest riigi suurimas ingliskeelses ajalehes Daily News esi-küljel suur uudis ja televisiooni keskses uudistesaates oli mitme minuti pikkune lõik eestlaste kohtumisest turismiministri kohusetäitjaga, kusjuures eriti tõsteti esile Eesti Päevalehe küsimust terrorismi mõjust turismile.

Suured lootused turismil

Turismis näeb troopilise kliima ja imelise loodusega Sri Lanka, endise nimega Tseilon, kus on aasta läbi väga soe, praegu näiteks on päeval üle 30 soojakraadi, oma suurt võimalust, aga saareriigi populaarsust on kahandanud ajast-aega terroriaktid. Sri Lanka võimud on seadnud nüüd sihiks välismaalaste rahustamise, kulutades turismi propageerimisele aastas viis miljonit dollarit (78 miljonit krooni).

Eelmisel aastal käis Sri Lankal, mis on sama suur kui Leedu, 440 000 välisturisti, 15 protsenti vähem kui 1998. aastal, põhjuseks ikka pommid. Turismitöötajate sõnul tuleb kõige rohkem turiste Lääne-Euroopast ja USA-st. 440 000 turisti aastas on tegelikult väga vähe, kui tuua võrdluseks, et näiteks Hispaania kostitab aastas 52 miljonit välisturisti ja Eesti ligi kolme miljonit.

Pommid külvavad hirmu

Kuigi pommipanijad välismaalasi rünnata ei soovivat, tekitas eilne uudis järjekordsetest plahvatustest siiski kõhedust. Plahvatus riigi põhjaosas asuva Vavuniya linna peapostkontoris võttis eile kümme inimelu. Sel puhul oli tegemist kirjapommiga, enamasti tavatsevad aga terroristid ennast koos pommiga tappa, mistõttu on neid vaatamata tugevdatud turvameetmetele raske tabada.

5. jaanuaril sai enesetapja-terroristi korraldatud plahvatuses peaministri Sirima Bandaranaike residentsi juures surma 13 inimest. Detsembris enne presidendivalimisi sai sarnases pommiplahvatuses silmast vigastada president Chandrika Kumaratunga, 22 inimest sai samas plahvatuses surma. Eelmisel nädalal saadeti aga tollele maailma ühele enimkaitstud presidendile kirjapomm, mis enne plahvatamist kahjutuks tehti. Atentaatidel on siin riigis kaunis pikk traditsioon, varem on ära tapetud ka näiteks Kumaratunga mees ja isa ning üks president.

Tamilite verine võitlus iseseisvuse pärast

Tamili Eelami Vabastamise Tiigrid võitlevad alates 1983. aastast singalite ülemvõimu vastu, nõudes iseseisvust riigi põhja- ja idaosas. Seni on see võitlus nõudnud 61 000 ohvrit.

Singalid moodustavad Sri Lanka elanikkonnast 74 protsenti ja nad elavad peamiselt riigi edelaosas. Tamilid, kelle esivanemad on saarel elanud sajandeid, moodustavad 18 protsenti elanikest ja nad elavad põhjas ning idas. Suurem osa singalitest on budistid, tamilid on hinduistid.

Kroonikud väidavad, et singalid saabusid Indiast Sri Lankale 5. sajandil enne Kristust. 3. sajandil e. Kr. hakkas levima budism, 2. sajandil e.Kr. algasid tamilite vallutuskatsed. 993–1017 valitsesid tamilid kogu saarel. 16. sajandi lõpuks vallutasid saare portugallased, 17. sajandi keskpaigast kuni 18. sajandi lõpuni valitsesid Sri Lankal hollandlased, seejärel sai saarest inglaste koloonia. 1948–1972 oli Sri Lanka Briti dominioon, seejärel demokraatlik-sotsialistlik vabariik.

Kaivo Kopli