Liiklus linnas seiskus

Tavainimestel oli võimatu pääseda ka Arlanda lennuväljale või sealt minema. Isegi laevaliiklus jõel oli takistatud. Linna kohal ei lubatud aga lennata ühelgi muul vahendil peale politseikopterite. Rootsi politsei jaoks oli tegemist enneolematult suure turvaoperatsiooniga, mis andis silmad ette isegi omaaegsele Olof Palme ärasaatmisele.

Ärasaatmistseremoonia lõpetuseks siirdusid 350 väliskülalist pidulikule lõunasöögile välisministeeriumi hoones.

Kuningapere saabus vahetult enne tseremoonia algust. Kohal olid Soome president Tarja Halonen, Prantsuse ekspeaminister Lionel Jospin, Euroopa Komisjoni president Romano Prodi, Briti endine ja praegune välisminister Robin Cook ja Jack Straw, samuti Saksa välisminister Joschka Fischer. Välisministreid loeti kokku 30 ringis. Erilise tähelepanuga jälgiti palestiinlaste esindajat Hanan Ashrawit, sest Palestiina probleem oli Lindhile alati hingelähedane olnud.

“Ingel käis läbi saali,” pealkirjastas ajaleht Expressen loo Lindhi ärasaatmisest raekoja Sinises saalis. Lauljatar Eva Dahl-gren kandis ette südantliigutava versiooni Lindhi lemmiklaulust “Ingel ruumis”, seejärel esitas Esa-Pekka Saloneni juhitud kammerorkester Jean Sibeliuse ja Franz Schuberti palasid, Anne Sofie von Otter esitas aga osa Johann Sebastian Bachi kantaadist nr 170.

Sotsiaaldemokraatide lein

Suurema osa elust poliitikale pühendanud Lindhi saabus ära saatma sotsiaaldemokraate peaaegu igalt poolt maailmast. Raekoja ette olid rivistatud lipukandjad kõikidest sotsiaaldemokraatide allorganisatsioonidest. Sama partei pidi kandma leinakoormat ka 17 aastat tagasi, mil tuli matta nende tollane juht Olof Palme, kelle mõrv siiani lahendamata.

Palme matuste ajal oli küll külalisi vähem, kuid siis kohtusid näiteks esimest korda Ida- ja Lääne-Saksamaa liidrid Helmut Kohl ja Erich Honecker. Nüüd-ne kogunemine nii erakordne ei olnud, külma sõja järel on välisministrite omavaheline kohtumine muutunud juba igapäevaseks.

Lindhi ärasaatmisel jagus tema sõpradel ja kolleegidel vaid tänusõnu. Jakk tuules lehvimas ja seljakott üle õla, tormamas ja maailma parandamas, sellisena meenutas oma välisministrit peaminister Göran Persson.

“Anna oli naine, kes armastas maailma, ja naine, keda maailm armastas,” teatas EL-i välisasjade volinik Chris Patten. Erakordselt puhtas rootsi keeles ütles oma tänusõnad lahkunud kolleegile Kreeka välisminister Georgios Papandreou.

Välisministri oletatav mõrvar jäeti vahi alla

Rootsi prokuratuur teatas eile, et taotleb välisminister Anna Lindhi mõrvas kahtlustatava Per Olof Svenssoni vahi alla jätmist. “Me saime taotluse jätta ta vahi alla, sest on küllalt põhjust kahtlustada teda mõrvas,” täpsustati Stockholmi ringkonnakohtust.

Prokuratuuril on seitse päeva aega koguda lisa-tõendeid. Mõrvas kahtlustatav 35-aastane Svensson pandi Kronobergi vanglas ööpäevaringse valve alla. Tema kongil on tugevdatud klaasist uks, mille taga jälgib vähemalt üks vangivalvur tema tegemisi kogu aeg.

Valve ka WC-s

Meest jälgitakse ka duši all või WC-s. Kui vang üritaks teha midagi ebaharilikku, tormaksid valvurid kohe teda peatama. Vangile ei võimaldata muid kontakte välismaailmaga kui vaid kohtumisi oma advokaadiga. Ühegi teise vangiga ta kokku puutuda ei tohi.

Rootsi ajalehed on järjekindlalt vältinud mehe nime avalikustamist, kuigi toimetustel on see hästi teada. Tavaliselt avalikustatakse Rootsis kahtlustatava nimi alles siis, kui talle on esitatud süüdistus või on otsustatud ta vahi alla jätta. Stockholmi kohtu otsusel on aga kahtlusaluse nimi seekord salastatud.

Eetika eelkõige

Rootsi ajakirjandus järgib eetilisi norme, milles kirjutav press, televisioon ja raadio on vabatahtlikult üksmeelele jõudnud, teatab Göteborgs-Posten, nende kohaselt ei avaldata aga nime, sest see võiks tuua sekeldusi asjasse mittepuutuvatele inimestele.

Muu maailma jaoks need normid aga ei laiene, seega on nimi pääsenud juba mitme ka Rootsis loetava väljaande lehekülgedele. Taani tabloid Ekstra Bladet, samuti Saksa, Hispaania ja Briti väljaanded on avaldanud nii mehe pildi kui ka nime. Heiki Suurkask