Stockholm korraldab tänavuse Europride’i ehk üle-Euroopalise homoparaadi ja saab selle tõttu nautida homoturistide kulutatud miljoneid, kirjutab Dagens Nyheter.

Esialgu on raske ennustada, kui palju Europride sisse toob, kuid Stockholmi homoparaadi korraldav ühing Stockholm Pride ootab suvel 10 festivalipäeva jooksul linna vähemalt 20 000 geituristi.

„2006. aastal tõi Stockholm Pride kaasa 10 800 maksujõulist külastajat. Europride on palju suurem,” kommenteeris Stockholmi infokeskuse pressipealik Ann-Charlotte Jönsson.

Stockholmi turismiamet on välja selgitanud, et geiparaadi pidunädala ajal kulutab keskmine külastaja 5 600 Rootsi krooni ehk 9240 Eesti krooni, millest 40% läheb restoranis söömisele ja lõbustustele. Kokkuvõttes on tavalise geiparaadi külastajad kulutanud Stockhomis ühe nädalaga 21,3 miljonit Rootsi krooni ehk 35,1 miljonit Eesti krooni.

Tavalise geiparaadi puhul tuleb enamik külastajaid teistest Rootsi osadest ja nad peatuvad enamasti sõprade või sugulaste juures. Välismaised külastajad seevastu ööbivad majutusasutustes ja maksavad selle eest.

Praegu ei osata veel ennustada, kui palju osavõtjaid Stockholmi Europride’ile tuleb, kuid Londonis toimunud Europride’il osales 700 000 inimest. Võrdluseks – möödunudaastasel Stockholmi geiparaadil osales 50 000- 60 000 inimest.


Göteborgi tehnikaülikooli turismispetsialisti John Armbrechti sõnul on homoparaadi külastajad Stockholmile unelmate turistid. „Nad on majanduslikult võttes atraktiivne segment. Sageli on tegu kahe hea sissetulekuga täisvasvanud inimesega, kellel pole lapsi, kelle pärast muretseda. Ma arvan, et nad on sama tänuväärt kliendid kui pensionärid,” leiab Armbrecht.