Töötajaid on Facebookil küll veel vaid tuhat ja käivegi ainult 300 miljonit dollarit, kuid populaarsuse üle ei saa kurta. Eelmisel nädalal tehti USA-s Facebooki 7,07 protsenti kõigist internetikülastustest, Google’isse aga 7,03 protsenti. Tegemist on esimese korraga, kui Facebook sai populaarseimaks veebiküljeks, kuigi jah, esialgu on juhtroll saavutatud vaid Ühendriikide pinnal. Näiteks Suurbritannias püsib Google ikka veel esikohal 9,34 protsendiga Facebooki 6,01 protsendi vastu, teavitas Londoni ajaleht Times.

400 miljonit kasutajat

Alates 2004. aastast, kui Harvardi üliõpilane Mark Zuckerberg selle veebikeskkonna käivitas, on Facebookiga liitunud juba 400 miljonit kasutajat üle maailma ja neid tuleb iga päevaga juurde. Üliedukaks on osutunud ka Facebookil põhinev arvutimäng FarmVille 83 miljoni mängijaga.

Google on üritanud vastata oma Gmaili suhtlusvõrgustikuks arendades, paraku aga on selle algus olnud enam kui konarlik, jätkates sisuliselt hääbuva Orkuti rada. Samuti Google’ile kuuluv Orkut on leidnud püsiva jalgealuse vaid Indias ja Brasiilias, kuid jah, 100 miljonit kasutajat pole just vähe. Ent mitmesugused tõrked, privaatsusohud ja võrgupimendused on vaevanud Google’i suhtluskeskkondi korduvalt.

Samal ajal ei saa ka Facebook just kergemalt hingata. Sel nädalal tabas Facebooki USA-s järjekordne küberrünnak, kui selle kasutajaid pommitati viirusmeilidega. Nendes väideti, et inimese Facebooki salasõna on vananenud ja üritati muu seas välja nuhkida ka teavet tema pangakonto kohta.

Veel interneti alguspäevil läks moodi esineda üleilmses veebis varjunimede all, ent suhtlusvõrgustike arenedes on jõutud selleni, et üha suurem osa suhtlusest käib inimeste pärisnimedega. Kuid see on toonud ka hirmu, et näiteks USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) võib Facebooki kaudu inimeste järel nuhkida. Itaalia politsei tabas aga hiljuti ühe tagaotsitava mafiooso just tema Facebooki-kontakte jälitades.

Tsensuur koputab uksele

•• Tehnilisi probleeme on Facebook üritanud jooksvalt ületada, kusjuures kriitikat on pälvinud ennekõike see, et juba võrku üles pandud asju on väga raske maha võtta. Lisaks on Facebookile heidetud ette tsensuuri, sest ta ei lubavat mõningaid otsingusõnu kasutada. Peale muu on süüdistatud Facebooki ka selles, et kõikvõimalikud vihkamisgrupid on saanud endale uue suhtluskeskkonna.

•• Ja nii nagu Google, on ka Facebook hädas diktaatorlike riikide sooviga tema sisu tsenseerida. Näiteks Süüria ja Hiina on üritanud Facebooki tegevust omas riigis blokeerida.

•• Veebisuhtluse turul on Facebook peale Google’i astunud varvastele ka Windowsi suhtlusprogrammile Messenger, millel on 330 miljoni kasutajat.

•• Google võib küll vähemalt veebiotsingute vallas oma üleilmses edus veel kindel olla, sest vaid Hiinas on Baidu suutnud talle vastu seista. Kuid Google on sealgi juhtkohal vabas videovahetuses kontsernile kuuluva YouTube’i kaudu.