Suurbritannia ja Venemaa suhted on Külmasts sõjast saati kõige rängemas kokkukukkumisohus, suhete rikkumise taga on venelaste keeldumine Andrei Lugovoid välja anda, kirjutab The Times.

The Timesi hinnangul hakkab Suurbritannia tõenäoliselt lähematel päevadel Kremli peale oma ametlikku viha välja valama ja võtab kasutusele karistavad meetmed. Whitehall valmistub kiireks kättemaksuks ja see ähvardab kasvada vorst-vorsti vastu vaenulikkuste vahetamiseks, mis võib viia 1996. aastast saati esimeseks diplomaatide tagasitoomiseks välisriigist.

Suurbritannia on otsustanud Venemaale näidata, et ei kavatse lihtsalt ignoreerida Briti kodaniku mõrvamist polooniumiga, mis võib ohustada veel sadu inimesi.

Venemaa on sama kindlalt otsustanud Britannia põlvili suruda. Venemaa valitsuse esindaja Mihhail Kamõnin teatas, et Moskva lükkas brittide palve Lugovoi välja anda tagasi Vene seadustele vastavalt.

Briti Nõukogu on juba Vene võimude surve all. Samuti on Venemaa riigitelevisoon keskendunud brittidele: pühapäeval näidati dokumentaalfilmi väidetavatest Briti spioonidest Venemaal.

Suurbritannia ja Venemaa saatsid viimati üksteise diplomaate riigist välja 1996. aasta maikuus. Toona käskis Moskva üheksal Suurbritannia saatkonna töötajal lahkuda, väites, et nad korraldavad spionaaži. Britid vastasid sellele käigule nelja Vene diplomaadi riigist välja saatmisega.

Praegune Briti-Vene vastasseis on brittide uuele välisministrile David Milibandile esimene suur test, milles ta peab Kremli suhtes sirget selga näitama, aga samal ajal vaatama, et Briti majandus kahju ei saaks.