Andes intervjuud UK ajalehele The Daily Telegraph, sõnas Assad, et on nõus hävitama Süüria keemia- ja biorelvi ainult siis, kui Iisrael nõustub loobuma oma deklareerimata tuumaarsenalist.

Pärast seda, kui tabati Iraagi eksdiktaator Saddam Hussein ning Liibüa liider Muammar Gaddafi teatas massihävitusrelvadest loobumisest, on Assad USA sihtmärkide nimekirjas tõusnud kõrgeimale kohale.

Assad andis intervjuu oma diskreetses villas Damascuses, Süüria pealinnas. Kui temalt küsiti, kas Süürial on massihävitusrelvi, ütles ta, et Iisraeli hiljutine rünnak baaside pihta Süürias ning okupatsioon Golani kõrgestikus on tõend selle kohta, et Süüria vajab neid aineid. „Me oleme riik, mis on osaliselt okupeeritud, ning aeg-ajalt peame vastu astuma Iisraeli agressioonile,” ütles ta. „On loomulik, et otsime viise enda kaitsmiseks. Neid relvi igalt poolt maailmast saada pole raske ja neid saab leida igal ajal.”

Samas ütles Assad, et Gaddafi üllatuslik otsus lubada rahvusvahelised vaatlejad jälgima massihävitusrelvade hävitamist oli õige samm.

Ta kutsus rahvusvahelist üldsust toetama ettepanekut, mille Süüria esitas ÜRO-le eelmisel kuul, kus kutsuti üles kõrvaldama massihävitusrelvi kogu Lähis-Idast, sealhulgas ka Iisraeli tuumarelvi. „Kui see ei kehti kõigile riikidele, raiskame me oma aega,” ütles Assad.

Telegraphi andmetel on see halvemini hoitud saladus Lähis-Idas, et Damascusel on üks suurimaid keemiliste ainete varusid regioonis.