Tunnistajate kinnitusel olevat nad kuulnud viie lennuki müra Tal al-Abiadi kohal Süüria-Türgi piiri lähistel. Seda, kas lennukid tegelikult ka midagi alla viskasid ja kas keegi viga sai, ei ole sõltumatud allikad kinnitanud.

Iisraeli spordiministri Raleb Majadele väitel lendavad Iisraeli lennukid Süüria õhuruumis pea iga päev ja seni pole sellele tõsisemat intsidenti järgnenud.

Pärast mullust Iisraeli-Hizbullah’ sõda, mis tekitas Liibanonis suuri purustusi, on olukord regioonis endiselt pingeline, ka on teateid vägede tavalisemast suurema liikumise kohta Iisraelis, Liibanonis ja Süürias.

“Me hoiatame Iisraeli vaenulikku valitsust selle häbematu agressiooniakti pärast ja jätame endale õiguse vastata sobival moel,” teatas Süüria armee pressiesindaja. Ometi on Iisrael ja Süüria juba kuid kinnitanud, et nad ei taha pingete teravnemist. Juudiriik olevat isegi hakanud vähendama oma sõjalist kohal-olekut 1967. aasta sõjaga okupeeritud Golani kõrgendikel.

Valmistasid ette sissetungiteid

Ekspertide kinnitusel võisid Iisraeli lennukid heita õppuste korras pommimakette. Süüria kommentaator Faiz al-Sayeg väitis aga Hizbullah’ telekanalis, et Iisraeli lennukid valmistasid tegelikult ette sissetungiteid Süüriasse, petterakette heideti selleks, et Süüria õhutõrjerakette lennukitest eemale meelitada.

Kaks riiki olid sõjas viimati 1973. aastal. Ometi pommitas Iisrael Süüria alasid ka 2003. aastal ja ründas hiljemgi Liibanonis asunud Süüria üksusi. Süüria on aktiivselt toetanud Iisraeli vastu sõda pidavat islamiliikumist Hizbullah ja muidki rühmitusi Liibanonis, kuid 2005. aastal viis ta siiski väed Liibanonist koju.